Beyin Gücü Nasıl Geliştirilir?

Yazar: Hamza Aslan





Çevremizde çoğu zaman duyduğumuz “benim oğlum çok zeki, IQ’sü yüksek arkadaşımın oğlunun o kadar değil” gibi konuşmaları duymuşuzdur. Gerçek öyle mi acaba? Doğan her sağlıklı insan bir milyar “Nöron” hücresi ile dünyaya gelmektedir. Çocukların bu nöronlarını kullanması, gelişim sağlanması, ailelerin doğru yönlendirmesine ve eğitim psikolojisi ile üst seviyelere çıkmasına bağlıdır. Bu şekilde bir ortam olmadığında, yapılan yanlışlıklarda üzerine eklendiğinde gelişim sekteye uğramaktadır.

Beyin gücü nasıl geliştirilir? Bunu mutlaka merak ediyor olmalısınız. Çünkü öncelikle kendimiz için bu keşfi yapmalıyız. Sonrasında çocuklarımıza iyi bir eğitim vermek gayesiyle, eğitim psikolojisini öğrenip başarıya giden yolda sabırla, azimle çocuklarımızı bıktırmadan ve korkutmadan onlara faydalı olmaya çalışmalıyız.İsmi Guinness rekorlar kitabına giren, dünyanın IQ’sü en yüksek insanı Marilyn Vos Savant’ın yazdığı “Beyin gücü nasıl gelişir” adlı kitabından ve Türkiye gazetesi Takviminden faydalanarak bazı önerilerimiz olacaktır.

Beyin Gücü İçin Beslenmenin Önemi

ABD’de  Boston Tufts Üniversitesinde yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda beslenmenin beyin için önemli olduğu belirlenmiştir. Kahvaltılarında tahıl türü, yumurta, peynir yiyenlerin sabahları hiç kahvaltı yapmayanlara göre beyinleri iyi çalışır. İnsan beyninin daha iyi çalışması için, beyin hücrelerini besleyen yakıta ihtiyaç duyulmaktadır. Beyin için faydalı olan doğru beslenmedir. Doymuş yağlardan, şüpheli gıdalardan, yapay gıda boyaları içeren besinlerden, kola, mısır şurubu, yüksek şeker içeren gazlı içeceklerden, şeker, beyaz ekmek, beyaz un içeren gıdalardan uzak durun. Zeytin yağı kullanmaya çalışın. Az yiyin, aşırı yemek yendiğinde, sindirim sistemine daha fazla kan akışı olacağından, beyine daha az kan gideceğinden beyin olumsuz etkilenir. Dinimize göre az yemek sünnet olduğuna göre bunda da bir hikmet olduğu anlaşılmaktadır.


Beynin ihtiyaç duyduğu besinler, en başta karbon hidratlardır: Makarna, pirinç, patates ve ekmektir. Yumurta, magnezyum, çilek, domates, brokoli, ıspanak, muz, sebzelerdeki E, B1, B6, C, D vitaminleri, kalsiyum, demir beyin için çok önemlidir.

Kelime Dağarcığınızı Artırın

Yapılan istatiksel çalışmaların neticesi, insanların günlük hayatta altı bin kelime kullandıkları tespit edilmiştir. Bu altı binlik kelime kullanımının içinde tekrarları da düşünürsek aslında kısıtlı bir kelime dağarcığına sahip olunduğu anlaşılmaktadır. Peki ne yapılmalıdır? Yapılması gereken kelime dağarcığınızı artırarak beyninizi çalıştırmak olmalıdır, yeni duyduğumuz bir kelimenin anlamını bilmiyor isek yapacağınız sözlüğe bakıp tam olarak öğrenip, kelime dağarcığınızı artırın. Cümle kurarken argo kelimeleri kullanmayın. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanın. Hızlı okuyun, aksine okuduğunuzu daha iyi kavradığınızı göreceksiniz.

Hesap işlerinde zihin egzersizi yapın

Matematiksel işlemleri gözünüzde büyütmeyin. Hesap işlerinde zihninizi çalıştırarak egzersiz yapın.  Yapacağınız pratik işlemler, doğru karar almanıza yardımcı olacaktır. Matematiği eğlenceli hale getirin. “Ben yapamam” deyip gözünüzde büyütmeyin. Küçük işlemler için hesap makinesi kullanmayın, zihinden yapmaya çalışın, beyninizi kullanın.

Problem çözerken mantıklı olun

Her hangi bir problem, sorun karşısında mantıklı olun. Mantık sizin problemleri analiz etme ve çözümde çok faydalı olacaktır. Sorgulamayı öğrenin. Herkesin söylediğine hemen inanmayıp, sürü psikolojisiyle hareket etmeyip mutlaka size söylenenin doğruluğunu araştırın. Çevrenizi gözlemlemeyi öğrenin. Reklam panolarına bile o reklamın kitlesi olarak değil, eleştirel bakabilirsiniz.

Bir iş yaparken konsantrasyonunuzu artırın

Bir iş yaparken sadece bir işle uğraşın. Atalarımızın dediği “Bir koltuğa iki karpuz sığmaz.” Tek işle uğraşmak konsantrasyonu artıracaktır. İş yaparken, iş planlaması yapın, işe kolay olandan başlayıp önemli olana daha fazla zamanınız kalsın.
Kendi kendinize soru sorup cevaplamaya çalışın. Muhtemel cevaplar üzerinde beyin egzersizleri yapın. Beyniniz farklı yönlerde çalıştırın. Nasıl mı? Bulmaca çözün, satranç oynayın ki beyinin farklı nöronları çalışarak bağlantı kursun. Stresten uzak durup, mutlaka spor yapın, spor yaparsanız vücutta kan hareket edeceğinden, beyine daha fazla oksijen gidecektir. Bu durumda beynin daha iyi çalışmasıdır. Ayrıca vücudun salgıladığı endorfin yani mutluluk hormonu sayesinde doğal rahatlama olacaktır.

Uykunuza dikkat edin

Dinlenmiş bir beyin daha iyi çalışacaktır. Yazı yazma alışkanlığını bırakmayın. Yazı yazmak zihin için çok faydalıdır. Yabancı dil öğrenebilirsiniz. Kur’anı kerim okumayı bilmiyorsanız, bu yönde çalışmalar yapabilirsiniz. Bu durum yaş ilerlemesine bağlı olarak performans kaybını telafi edecektir.

Zaman kıymetlidir

Hastane, okul, bekleme salonunda beklerken zamanın değerli olduğunu unutmayın. Mutlaka bir faaliyette bulunabilir. Bilmediğiniz bir konu, yabancı dil çalışarak, kitap okuyarak, faydalı bilgi öğrenerek beyninizin aktif kalmasını sağlayın. Doğru düşünme alışkanlıkları zamanla kazanılacak olduğunu unutmayıp, sabırlı ve azimli olun. Sınırsız güç olan beyin gücünü geliştirmek için geç kalmış sayılmazsınız. Her gün zihin jimnastiği yapın. Önce kendiniz için, sonra çocuklarınız için beyin gücünü kullanmayı öğrenin ve kullanın.

Kaynak: Türkiye Gazetesi takvimi  

Kaynak: “Beyin Gücü Nasıl Geliştirilir.” (Marilyn Vos Savant’ın kitabından faydalanılmıştır.)
               

            

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »