ENGİNARIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?

Yazar: Yıldız Eryıldız


ENGİNARIN FAYDALARI NELERDİR?

Enginar, ülkemizde bolca yetişen, kış sebzesi olarak sık sık tüketilen, sağlığımız için çok faydalı karaciğer dostu, lifli yapısı ile de diyet listelerinin baş kısmında yer alır. Enginarın içteki etli kısmı ve yaprakları tüketilir. Enginar çanağı diye tabir edilen kısmı ege bölgesinde ve enginar tutkunlarının vaz geçilmezidir. Değişik şekillerde etli yemekleri yapılır. Hatta enginarın yaprakları arası pirinçle doldurularak enginar dolması bile yapılır. Enginarın zeytin yağı ile yapılan bu yemeklerin faydalarını sıralayalım;

. A, B, C vitaminlerinin yanında potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, iyot gibi mineralleri içermesinden dolayı aslında kıymetli bir sebzedir.

. Karaciğer dostu olmasının yanında, kolesterol iyi gelir ve düzenler.

. Diyabeti olanlar yani şeker hastası olanlarında mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir.

. Başka bir yönüyle de idrar söktürücü özelliği vardır.

. Her şeyde olduğu gibi sebzelerin düzenli tüketimi sayesinde vücuttaki toksinler atılır, ayrıca stresi engellemesi de faydaları arasında sayılabilir.

. Enginarın iyi bir antioksidan olduğu, Amerikada yapılan bir araştırmada ortaya konmuştur. Antioksidanın yüksek olması enginarın bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ve kansere karşı koruma sağlaması, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruma sağlaması onu önemli hale getiriyor.

. Enginar lifli bir sebze olarak tam bir lif kaynağıdır. Günlük bir enginar tüketimi ile sindirim sistemi rahatlar. Mide ve kolon kanseri riskini giderir. Şişkinliği giderir.

. Lifli yapısından dolayı zayıflamak isteyenlerin tercih etmeleri gereken bir sebzedir.

. K vitamini açısından zengindir. K vitamininin alzheimere karşı sağladığı korumayı düşünürsek enginarın değerli olduğu ve yemek listesine mutlaka dahil edilmesi gerektiğini anlıyoruz.

. Folit asitide içeriğinde fazlasıyla bulundurur. Folik asit kadınlarda doğurganlığı artırdığı için hamilelik için tedavi gören, çocuk isteyen bayanlarında tüketmesi gereken bir sebze olarak karşımıza çıkmaktadır.

. Enginar kemik sağlığını korumada da çok faydalıdır. İçeriğinde bulundurduğu mineraller sayesinde hatta cilt sağlığı içinde kollajen yapımını desteklemesi orta yaş üzeri herkesin tüketmesi gereklidir.

. Enginarın içeriğinde potasyum oranıda yüksektir. Bu sayede sodyum oranına sağladığı denge ile beraber kan basıncını önler. Yüksek tansiyon riskini azaltır.


ENGİNARIN ZARARLARI
İdrar söktürücü özelliği sebebiyle ishal sıkıntısı, idrar yolları enfeksiyonu olanların yemesi ve tüketmesi tavsiye edilmez.

. Hamile ve çocuklu emziren bayanların enginar yemeden önce doktorlarına danışmaları ve ona göre hareket etmeleri tavsiye edilir.

. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlığı olanlar tüketmeden önce doktoruna mutlaka danışmalıdır.

. Her şeyde olduğu aşırı tüketim olursa kişiye rahatsızlık ve sıkıntı verebilir. Dinimizin emri üzere orta yol tercih edilmelidir.     
               

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »