Yazar: Yıldız Eryıldız
. Her şeyde olduğu aşırı tüketim olursa kişiye
rahatsızlık ve sıkıntı verebilir. Dinimizin emri üzere orta yol tercih
edilmelidir.
ENGİNARIN
FAYDALARI NELERDİR?
Enginar, ülkemizde bolca yetişen, kış sebzesi olarak sık
sık tüketilen, sağlığımız için çok faydalı karaciğer
dostu, lifli yapısı ile de diyet listelerinin baş kısmında yer alır.
Enginarın içteki etli kısmı ve yaprakları tüketilir. Enginar çanağı diye tabir
edilen kısmı ege bölgesinde ve enginar tutkunlarının vaz geçilmezidir. Değişik
şekillerde etli yemekleri yapılır. Hatta enginarın yaprakları arası pirinçle
doldurularak enginar dolması bile yapılır. Enginarın
zeytin yağı ile yapılan bu yemeklerin faydalarını sıralayalım;
. A, B, C
vitaminlerinin yanında potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, iyot gibi mineralleri
içermesinden dolayı aslında kıymetli bir sebzedir.
. Karaciğer dostu
olmasının yanında, kolesterol iyi gelir ve düzenler.
. Diyabeti olanlar yani şeker hastası olanlarında mutlaka
tüketmesi gereken bir sebzedir.
. Başka bir yönüyle de idrar söktürücü özelliği vardır.
. Her şeyde olduğu gibi sebzelerin düzenli tüketimi
sayesinde vücuttaki toksinler atılır, ayrıca stresi engellemesi de faydaları
arasında sayılabilir.
. Enginarın iyi bir antioksidan olduğu, Amerikada yapılan
bir araştırmada ortaya konmuştur. Antioksidanın yüksek olması enginarın
bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ve kansere karşı koruma sağlaması, kalp
hastalıklarına ve kansere karşı koruma sağlaması onu önemli hale getiriyor.
. Enginar lifli bir sebze olarak tam bir lif kaynağıdır.
Günlük bir enginar tüketimi ile sindirim sistemi rahatlar. Mide ve kolon
kanseri riskini giderir. Şişkinliği giderir.
. Lifli yapısından dolayı zayıflamak isteyenlerin tercih
etmeleri gereken bir sebzedir.
. K vitamini açısından zengindir. K vitamininin
alzheimere karşı sağladığı korumayı düşünürsek enginarın değerli olduğu ve
yemek listesine mutlaka dahil edilmesi gerektiğini anlıyoruz.
. Folit asitide içeriğinde fazlasıyla bulundurur. Folik
asit kadınlarda doğurganlığı artırdığı için hamilelik için tedavi gören, çocuk
isteyen bayanlarında tüketmesi gereken bir sebze olarak karşımıza çıkmaktadır.
. Enginar kemik sağlığını korumada da çok faydalıdır.
İçeriğinde bulundurduğu mineraller sayesinde hatta cilt sağlığı içinde kollajen
yapımını desteklemesi orta yaş üzeri herkesin tüketmesi gereklidir.
. Enginarın içeriğinde potasyum oranıda yüksektir. Bu sayede
sodyum oranına sağladığı denge ile beraber kan basıncını önler. Yüksek tansiyon
riskini azaltır.
ENGİNARIN
ZARARLARI
İdrar söktürücü özelliği sebebiyle ishal sıkıntısı, idrar
yolları enfeksiyonu olanların yemesi ve tüketmesi tavsiye edilmez.
. Hamile ve çocuklu emziren bayanların enginar yemeden
önce doktorlarına danışmaları ve ona göre hareket etmeleri tavsiye edilir.
. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlığı olanlar
tüketmeden önce doktoruna mutlaka danışmalıdır.
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler