Teşkilat

Yazar: Oğuzhan Dilmeç




Yayın Tarihi: 2007(1. Baskı)

Baskı sayısı: 14. Baskı

Sayfa sayısı: 320

Yayın evi :Timaş Yayınları

Teşkilat Kitabını aldıktan sonra bu kadar hızlı okuyacağımı düşünmemiştim. Adından da belli olduğu üzere aslında Teşkilat-ı mahsusanın kuruluşunun anlatıldığı, biraz geriye tarihsel bir yolculuk, günümüze uzanan sağlam bir kurgu, roman tadında tavsiye edebileceğimiz bir kitaptır. Kitaptan bir bölüm: “15 Eylül 1913 Emirgan, İstanbul biraz sonra Teşkilat-ı Mahsusa liderleri ile toplantı yapacak olan Enver bey, son zamanlarda sık, sık Emirgan’a geliyor. Bazı günler saatlerce boğazı seyrediyordu. Hanımı Naciye Sultan’ın ısrarına rağmen, huzursuzluğunu kimseyle paylaşmıyordu. Her daim yalnız kalmak istiyordu. Aslında birçok arkadaşının bildiği gibi paşa; Devlet-i Aliye’nin düştüğü vaziyete üzülüyor, bu feci durumdan kendini sorumlu tutuyordu.

-      Heyhat Enver bey heyhat! diye söylenmeye başladı. ‘Abdülhamit’i devirdin, Osmanlı’yı bitirdin!’ kendi kendine isyan ediyordu.

Enver bey Teşkilatı mahsusanın liderlerine dönmüş, harbiye nazırı paşanın sözlerini hepsi dikkat kesilmiş bir şekilde dinliyorlardı; Teşkilat-ı Mahsusa bin yıllık devlet geleneğimizin mirasıdır beyler! Bu miras; Oğuz kağan’dan gelir. Alparslan’a uzanır. Sultan fatih’le devam eder. Ve Abdülhamit’ten bize geçer. Enver bey bu arada Teşkilat’ın kurucusu ben değilim dedi.” (Teşkilat Kitabından alıntı)

Kitabın yazarı Selman Kayabaşı 23 şubat 1983 yılında Zonguldak’ın Devrek ilçesinde doğmuştur. Boğaziçi Tarih bölümü mezunudur. Çeşitli basın kuruluşlarında çalışmıştır. İlk kitabı Kafkas Ruleti ses getirmiştir. Askeri kurumların ve Polis akademilerinde tavsiye edilen, okunacak kitap listesine girmiştir. Pana Film tarafından çekilen Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin konsept danışmanlığı, payitaht: Abdülhamit  gibi ilgiyle izlenen, izlenme rekorları kıran yapımlara danışmanlık yapmaktadır.

Kitaplarını yazarken bir özelliği de roman kahramanlarının yaşadığı şehirlerde, o şehrin havasını teneffüs ederek kitaplarını yazmıştır. Bizzat giderek kitaplarını yazdığı şehirler; Kudüs, Rodos, Saraybosna, İsfahan, Konya, Horasan, Kırımdır.

Selman kayabaşı’nın eserleri; Kafkas Ruleti, Kafkas Ruleti 2 Türkiye’nin göz yaşları, Muhafız, Hanedan, Operasyon, Karar Odası, Muhsin Yazıcıoğlu Suikasti, Sistemi Yeniden Kurmak, Direniş Karatay, Korkurt gibi yayınlanmış kitapları mevcuttur.

Teşkilat kitabını Yakın tarihi araştırmış, kitaplarındaki sağlam kurgu ile birde bu pencereden bakmanızı tavsiye ediyorum. Mutlaka okumanız gereken, kütüphanenizde yerini alması gereken kitaplardan birisi olduğunu düşünüyorum. Kitap okurken kitabı hayal dünyanızda canlandırarak okursanız sanki film seyreder gibi film tadında bir kitap okuyacağınızı hatırlatalım.  

      
         

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »