Yazar: Yıldız Eryıldız
Brokolinin
Faydaları ve Zararları
Dengeli beslenmeyi seçen, sağlığına dikkat edenlerin
sofrasında eksik etmediği sebzelerden biriside brokolidir. Öyle ki sebzeler
arasında sıralama yapsak liste başındakilerden olacaktır. Brokoli ile yapılan
çalışmalarda bir sürü faydaları tespit edilmiştir. İçerisinde bulunan etkin
maddeler prostattan, kansere birçok hastalığa deva olmaktadır. Etkin maddeleri
sayesinde hücre yapısına iyi gelir, kansere karşı koruma sağlar.
Brokolinin
Faydaları
. Brokoli besin ve
vitamin değeri olarak geniş bir yelpaze içerir. A vitamini, C Vitamini, E
Vitamini, K Vitamini, B6 Vitamini, B2 Vitamini, Kalsiyum, Demir, Magnezyum,
Fosfor, B3 Vitamini, Potasyum, Sodyum, Çinko, Manganez, Selenyum gibi geniş
yelpazede besin ve vitamin içerir.
. Yapılan bilimsel çalışmalardan kolesterolü düşürme, kabızlığı önleme, iltihabı geçirme, vücudu
toksinden de arındırma gibi faydaları tespit edilmiştir. Lifli bir sebze
olduğundan zayıflamak isteyenlere önerilenler arasındadır.
.
Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlunun yazmış olduğu Tıbbi Bitkiler Rehber Kitabında brokoli
kürünün nasıl uygulanacağı teferruatlı bir şekilde anlatılmıştır.
Verilen kür prostat için ve kadınların
göğsünde oluşan fibrokistler içindir. Bu küre Tıbbi Bitkiler Rehber
kitabından ulaşabilirsiniz. Türkiye de bitkisel kürlerle ilgili yaptığı
çalışmalarla Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu birçok insanımıza şifa dağıtmıştır.
. Brokoli yapısında bulundurduğu bileşenlerle kansere
karşı koruma sağlamaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde kanser hücresi
oluşumuna engel olmaktadır.
. Düzenli brokoli yemenin bir faydası da sindirim
sisteminedir. Lifli olması sebebiyle günlük besin lifi ihtiyacının bir kısmını
karşılar. Ayrıca kabızlığı önler. Mide zarını güçlendirerek mide için de çok
faydalıdır.
. Kalp ve damar sağlığına faydası ise içerdiği B vitamin
yönü ve kolesterolü düşürmesi ile öne çıkmaktadır.
C Vitamini ve kalsiyum açısından zengin olması vücut
için, karaciğer için doğal detoksdur. Vücuttaki toksinleri atmada etkisi de
başka bir faydasıdır.
. Çağımızın hastalığı, ya da plaza hastalığı olarak bilinen
D vitamini eksikliğinde, içeriğinde bulunan A ve K vitaminleri D vitaminin
depolanması için gereklidir. Düzenli tüketim D vitaminin depolanmasına yardımcı
olur.
. Brokolinin lifli bir sebze olması diyet yapanlar ve kilo
vermek isteyenler için tercih edilen bir besindir. Bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmesi
vitamin deposu olmasındandır.
Brokoli
tüketilirken nelere dikkat edilmelidir?
Brokoli tüketiminde temizlik önemlidir. Öncelikle bol su
ile yıkayıp sonrasında en az on dakika sirkeli su da bekletin ve
durulayın. Pişirirken de besin değerini
kaybetmemesi için beş dakikadan fazla kaynatmamak gereklidir. Sebze yemeğine
ise en son brokoliyi ekleyin. Kızartılması pek önerilmemektedir.
Brokolinin
Zararları
. Brokoliyi aşırı tüketirsek brokoli bağırsaklarda gaza
sebep olur. Eğer mide rahatsızlığınız varsa, reflünüz varsa, oluşabilecek gaz
bu rahatsızlıkların artmasına neden olabilir.
. Bazı durumlarda yine fazla tüketirsek yan etkileri
olacaktır. örnek verecek olursak ishal varsa, bu lifli gıdayı tüketmeyin, bir
süre ara verin. Her şeyde olduğu gibi Yüce
dinimizde ifrat ve tefritten uzak durmak gerekiyor. Doğru olan vasat yani orta
yoldur. İfrat aşırılık tefritte zıddıdır. Brokolinin faydaları ve zararları tüketimle
alakalıdır.Brokoli tüketiminde orta yolu tercih edelim.
Kür
olarak kullanılırken dikkat edilecek hususlar
Kür olarak kullanırken kaynağı belirsiz
kürlere itibar etmeyin. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu gibi tıbbi bitkiler
konusunda yaptıkları geniş çalışmaları ile duayen olmuş, işi bilen isimlerin
verdikleri kürleri uygulayın. Bu kürleri uygulamadan önce doktorunuza danışın. Doktorunuz tavsiye ederse uygulayın.
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler