Brokolinin Faydaları ve Zararları

Yazar: Yıldız Eryıldız


Brokolinin Faydaları ve Zararları

Dengeli beslenmeyi seçen, sağlığına dikkat edenlerin sofrasında eksik etmediği sebzelerden biriside brokolidir. Öyle ki sebzeler arasında sıralama yapsak liste başındakilerden olacaktır. Brokoli ile yapılan çalışmalarda bir sürü faydaları tespit edilmiştir. İçerisinde bulunan etkin maddeler prostattan, kansere birçok hastalığa deva olmaktadır. Etkin maddeleri sayesinde hücre yapısına iyi gelir, kansere karşı koruma sağlar.

Brokolinin Faydaları

. Brokoli besin ve vitamin değeri olarak geniş bir yelpaze içerir. A vitamini, C Vitamini, E Vitamini, K Vitamini, B6 Vitamini, B2 Vitamini, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, B3 Vitamini, Potasyum, Sodyum, Çinko, Manganez, Selenyum gibi geniş yelpazede besin ve vitamin içerir.

. Yapılan bilimsel çalışmalardan kolesterolü düşürme, kabızlığı önleme, iltihabı geçirme, vücudu toksinden de arındırma gibi faydaları tespit edilmiştir. Lifli bir sebze olduğundan zayıflamak isteyenlere önerilenler arasındadır.

. Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlunun yazmış olduğu Tıbbi Bitkiler Rehber Kitabında brokoli kürünün nasıl uygulanacağı teferruatlı bir şekilde anlatılmıştır. Verilen kür prostat için ve kadınların göğsünde oluşan fibrokistler içindir. Bu küre Tıbbi Bitkiler Rehber kitabından ulaşabilirsiniz. Türkiye de bitkisel kürlerle ilgili yaptığı çalışmalarla Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu birçok insanımıza şifa dağıtmıştır.

. Brokoli yapısında bulundurduğu bileşenlerle kansere karşı koruma sağlamaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde kanser hücresi oluşumuna engel olmaktadır.

. Düzenli brokoli yemenin bir faydası da sindirim sisteminedir. Lifli olması sebebiyle günlük besin lifi ihtiyacının bir kısmını karşılar. Ayrıca kabızlığı önler. Mide zarını güçlendirerek mide için de çok faydalıdır.

. Kalp ve damar sağlığına faydası ise içerdiği B vitamin yönü ve kolesterolü düşürmesi ile öne çıkmaktadır.

C Vitamini ve kalsiyum açısından zengin olması vücut için, karaciğer için doğal detoksdur. Vücuttaki toksinleri atmada etkisi de başka bir faydasıdır.

. Çağımızın hastalığı, ya da plaza hastalığı olarak bilinen D vitamini eksikliğinde, içeriğinde bulunan A ve K vitaminleri D vitaminin depolanması için gereklidir. Düzenli tüketim D vitaminin depolanmasına yardımcı olur.

. Brokolinin lifli bir sebze olması diyet yapanlar ve kilo vermek isteyenler için tercih edilen bir besindir. Bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmesi vitamin deposu olmasındandır.

Brokoli tüketilirken nelere dikkat edilmelidir?

Brokoli tüketiminde temizlik önemlidir. Öncelikle bol su ile yıkayıp sonrasında en az on dakika sirkeli su da bekletin ve durulayın.  Pişirirken de besin değerini kaybetmemesi için beş dakikadan fazla kaynatmamak gereklidir. Sebze yemeğine ise en son brokoliyi ekleyin. Kızartılması pek önerilmemektedir.

Brokolinin Zararları

. Brokoliyi aşırı tüketirsek brokoli bağırsaklarda gaza sebep olur. Eğer mide rahatsızlığınız varsa, reflünüz varsa, oluşabilecek gaz bu rahatsızlıkların artmasına neden olabilir.

. Bazı durumlarda yine fazla tüketirsek yan etkileri olacaktır. örnek verecek olursak ishal varsa, bu lifli gıdayı tüketmeyin, bir süre ara verin. Her şeyde olduğu gibi Yüce dinimizde ifrat ve tefritten uzak durmak gerekiyor. Doğru olan vasat yani orta yoldur. İfrat aşırılık tefritte zıddıdır.  Brokolinin faydaları ve zararları tüketimle alakalıdır.Brokoli tüketiminde orta yolu tercih edelim.

Kür olarak kullanılırken dikkat edilecek hususlar

Kür olarak kullanırken kaynağı belirsiz kürlere itibar etmeyin. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu gibi tıbbi bitkiler konusunda yaptıkları geniş çalışmaları ile duayen olmuş, işi bilen isimlerin verdikleri kürleri uygulayın. Bu kürleri uygulamadan önce doktorunuza danışın. Doktorunuz tavsiye ederse uygulayın.

           

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »