Sabah Sporunu Alışkanlık Haline Getirmek için Tavsiyeler

Yazar: Jülide Türkoğlu




Yoğun iş ortamında, başka meşguliyetler ile beraber spora zaman bulamayanlar için altın değerinde sabah sporunu alışkanlık haline getirecek tavsiyeler ya da ipuçları vermeye çalışacağım. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için sporu hayatımızın vaz geçilmezi yapmalıyız. Sağlıklı bir yaşam için imkansız gibi gözükse de alışkanlık kazanmak için gücünüz motivasyon, sabır olacak, karşılığı da sağlıktır.

Uyku Düzeni Edinin

Sabah kalkmak pek çok insan için sıkıntı olmakta, on tane  saat veya telefon alarmı kursanızda vücut dinlenemediğinde kalkmak zor olacaktır. Bu yüzden uyku düzenine dikkat edin. Uyuyamama gibi bir durum var ise sebepleri araştırılmalı, gerekirse kan tahlili yaptırarak tıbbi destek alabilirsiniz. Zamanında yatmanız sabah kolayca kalkmanızı sağlayacaktır. Sabah sporunu alışkanlık haline getirmek için en önemli madde uyku düzenini oturtun, uykunuzu alın, uykunuzu alırsanız sabah zamanında kalkmak zor olmayacaktır.

Kendinizi tanıyarak yapacağınız sporun şeklini seçin

Sabah kalkarken alarm sesinden rahatsız oluyorsanız müzikle uyanabilirsiniz. İbadette nasıl ki sabır gerekiyorsa spor yapmak için de gereklidir. Sabah kalktığınızda mevsim durumuna göre hareket ederek dışarıda veya bir salonda diğer ihtimal evinizde kurduğunuz mini spor alanında bu faaliyetleri yapabilirsiniz. Spora öncelikle egzersiz yaparak başlayabilirsiniz. Vücudunuz kaslarınızı esneterek başlamalısınız. Tempolu yürüyüş veya size uygun bir spor türü, fitness antremanı da olabilir. Yapacağınız sporu kendinize göre seçmelisiniz.

Teknolojiden faydalanın

Spor yaparken teknolojiyi kullanmanız faydalı olacaktır. Akıllı telefonlarda mevcut olan akıllı uygulamaları, adım sayarları kullanmaktan çekinmeyin. Spor yaparken radyo ve müzik uygulamalarını kullanmanız, size motivasyon olarak geri dönecektir.

Motivasyon için spor arkadaşı edinin

Spor yaparken size eşlik edebilecek bir arkadaşınız var ise bu durum size büyük bir motivasyon kaynağı olacaktır. Spor arkadaşınızın olması isteksizliğinizi, bahanelerinizi bir kenara bırakarak motivasyonunuzu üst seviyeye çıkaracaktır. Spor için motivasyon çok önemlidir. Size spor arkadaşlığı yapacak kişi de sizin gibi spor yapmaya istekli ama sabahları spora zorlanan birisi ise yapılacak bu arkadaşlık onun içinde avantajdır.

Hazırlıklarınızı Tamamlayın

Spor için hazırlıkta önemlidir. Spor için gerekli malzemeleri akşamdan salona gidecekseniz, spor çantasına eldiven, dizlik, raket, havlu, yedek kıyafet gibi malzemeleri hazır edin. Tempolu yürüyüş yapacaksanız eşofman, havlu, suyu akşamdan hazırlık yaparak kendiniz spora düşünce ve psikolojik olarak hazırlamalısınız. Sporun bize katacağı değeri, sağlığımıza katkısını, salgılanan hormonların (endorfin, dopamin, melatonin) sayesinde sporun bize mutluluk vereceğini göreceksiniz.

Günümüzde çoğu insanın kabusu haline gelen stres ve depresyon’un insan için olumsuz olan enerjinin atılması ve sağlığımız için sabah sporu yapmayı alışkanlık haline getirmek için verdiğimiz tavsiyeleri dikkate almanızı öneriyorum. Sağlıklı bir yaşam için alışkanlıklarınızı değiştirin. Spor yapın, sağlıklı olun, sağlıcaklı kalın.            
      
     


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »