Yapay Zeka Nedir?

Yazar: İbrahim Öztürk


Yapay Zeka Nedir?

Yapay zekanın tanımını yapacak olursak: insan gibi düşünme, analiz etme, insan zekasının karekteristiğini, bir yerde alıp bilgisayarsı algoritma ile robotlara verilmesine yapay zeka denir.

Yapay zeka nedir? Sorusuna başka bir deyişle makinelerin yani bilgisayarların bağlı olduğu robotların insanlar gibi karmaşık problemler karşısında, bunları analiz edip çözüm üreten bir bilim dalıdır. Yapay zekayı sadece bilgisayar bilimleri ile ilişkilendirmek yanlış olacaktır. Yapay zeka geliştirilirken matematik, felsefe, psikoloji, biyoloji gibi bilimler eşliğinde, bilgisayar bilimleri ile kombin edilmeleri gelişim açısından faydalı olacaktır.

Yapay zekanın özelliği öğrendiği bir şeyleri asla unutmamasıdır. Öğrenilen bilgi tekrar edilerek, ihtiyaç halinde kullanılır. Bazen zor karmaşık gibi görünen problemlerde çözüm aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çözümlere yaklaşımı insan gibi olması, depoladığı bilgiler sayesinde insanların çözemediği birçok sorunu çözmesi avantaj sağlamaktadır. Sonuçta çözüm odaklı olmasının altında yatan önceden bilinen, parametrik değer ve analizlerin elinde bilgi olarak bulundurmasından dolayı, buna göre yaklaşım sağlamaktadır. Yapay zeka sadece bilgisayar bilimine değil, tıp, matematik, tarım gibi bir çok alanda kullanılarak çok güzel performanslar elde edilmektedir.


Yapay zeka halk arasında zeki makinelerin üretilmesi konusunda kuşkuya ve gelecekte nasıl bir davranış sergileyecekleri konusunda şüpheye sebep olmaktadır. Bill Gates’in “ Gelecekte yapay zeka, nükleer silahlardan daha tehlikeli olacak” sözleri insanı düşündürüyor.

Dünya 4. Sanayi devrimine giderken yapay zeka, güçlü yazılım, geniş data ve işlemeyi bilenlerin dünyanın geleceğini belirleyeceği söylenmektedir. Daha önce bilim kurgu olarak çekilen çoğu film gerçek olma yolundadır. Yapay zeka bir çok alanda kullanılmaya başladı. Yakın zamanda gerçekleşen bir olay, iki robotun kendi aralarında farklı bir dil geliştirdikleri tespit edilince, bilim adamları fişlerini çekmek zorunda kaldılar. Yapay zeka ile ilgili yapılan çalışmalarda çok dikkat edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.  
       
Yapay Zekanın Faydaları

. Hata yapma yüzdeleri çok azdır, ya da yok denecek kadardır.

. Uzay ve astronomik çalışmalarda kullanılırken basınç gibi atmosferik olaylardan robot olmaları sebebiyle etkilenmezler. Bu alanda çok rahat kullanım sağlarlar.

. Radyasyon robotları etkilemeyeceğinden nükleer santrallerde kullanılırlar

. Akıllı telefonlarda yapay zeka kullanılmaktadır. Apple’in Siri’i ve çoğu harita ve GPS uygulamasında yol tarifi dahil kullanıldıkları faydalı oldukları görülmektedir.

Yapay Zekanın Zararları

. İmalat aşamasında, tamirat giderleri yüksek ve maliyetlidir.

. İnsanlarda bulunan sezgisel hislerin onlarda olmaması bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.


. Stephan Hawking ve Bill Gates gibi önemli isimler yapay zekayı tehlikeli bulmaktadırlar. Robotların kendi aralarında farklı dil geliştirmeleri ve fişlerinin çekilmeleri, bu önemli isimlerin haklılıklarını ortaya koymaktadır.                  

                 

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »