Kablosuz İnternet’te Güvenlik Açığı Var mı?

Yazar: İbrahim Öztürk





Kablosuz internet artık hemen, hemen her evde var. Kullanım kolaylığından olsa gerek 2011 yılında, 25 milyon kablosuz internet kullanıcısı var iken artık günümüzde bu 15 kat artmış durumda, yani 400 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Size şaşırtıcı gelebilir, kablosuz internet üzerinde güvenlik açığı tespit edilmiş durumda, birileri sizin için önemli olan verilerinizi çalmasın.

Belçikalı araştırmacı Mathy Vanhoef yaptığı araştırma sonucunda Krack adında bir güvenlik açığı bulduğunu açıklamıştır. Bu durum kablosuz internette güvenlik açığı var mı? sorusunu tekrar gündeme getirdi. Kötü niyetli kişilerin, siyah şapkalı (black hat) hackerlerin sisteminize girmesi verilerinizin klonlanmasını ortaya çıkarmaktadır. Krack adındaki güvenlik açığını kullanılması için Wi-Fi’nin yakınında yani kapsamı alanında olması gerekiyor. Bu durum sizin açınızdan avantaj olarak göründüğünü düşünüyorsanız yine önlemini alın derim.

Nasıl Tespit Yapılır?

Bu durumda kablosuz ağınıza giren kötü niyetli kişileri tespit etmek çok zor, hatta imkansızdır. Dünyanın en iyi güvenlik yazılımını kullansanız bile iş yine insanda bitiyor. Çünkü yazılımı yazanlar da sonuçta insan olduğuna göre mutlaka bir açık çıkabiliyor. En iyi yazılım bile etkisiz kalma durumuna düşüyor. Çalışma yaptığınız sitenin güvenli olmasına, bu tür saldırılara maruz kalmamak için https protokolü olanları seçmeniz gereklidir.


Https protokolü olmasının yanında yeşil kilit olmasına da dikkat edin. Sadece https olması yeterli olmadığını bilmeniz gerekiyor. Yukarıda görüldüğü gibi olması güvenli bir site olduğunu gösterecektir.

Kablosuz İnternet Ağınızı Güvenli Hale Nasıl Getirebiliriz?

Çalışmalarınız veya projeleriniz çok önemli ise kablosuz ağ ortamını kullanmamayı tercih edin. Telekomünikasyon şirketlerinin hücresel ağlarını güvenlik açısından tercih edebilirsiniz. Wi- Fi kullanmak zorunda iseniz işletim sistemini güncel olmasına dikkat edin. Kablosuz internet kullanırken modeminizin güncelleme yapıp yapmadığına dikkat edin. Wi-Fi’nizin adını değiştirmeye dikkat edin. Çünkü bazı Wi-Fi’lerde modemin markası ile beraber ismi çıkmaktadır. Bazı modemlerde güvenlik açığı olduğunu kötü niyetli, siyah şapkalı hackerler tarafından bilindiği düşünülmelidir. Modeminizde güvenlik duvarı olmasına dikkat edin. Güvenlik duvarı yok ise modeminizi değiştirin. Modeminize değişik doğum tarihi dışında karışık güçlü bir şifre koyun.

Uygulanabilecek başka bir önlem VPN hizmetlerinden faydalanarak bir güvenlik önlemi alabilirsiniz. VPN hizmeti ücretli bir servis olmasını göz önüne tutmalısınız. VPN uygulaması verilerinizi şifrelemesi, saldırıları önlemenize yardımcı olacaktır.

Başka alabileceğiniz önlemleri sıralayalım:

. Wi-Fi cihazınız evin orta kısmında olmalı, evin her yerinden erişim sağlamanızı kolaylaştırır. Sokağa olan uzaklık artacağından ulaşım zorlaşacaktır.

. Kullandığınız cihazınıza kuvvetli seviyede admin şifresi koymalısınız.

. Evde olmadığınızda, kullanmadığınızda kablosuz internet cihazınızı devre dışı bırakın.
Hackerlerin deneme, yanılma ile yapacakları siber saldırıları önlemiş olursunuz.

. Online saldırganları, siyah şapkalı hackerlerin yapacakları saldırılardan korunmak için yazılımınızdaki güncellemeleri mutlaka yapın. Yazılım şirketleri, tespit ettikleri güvenlik açığına göre güncelleme yapmaktadırlar. Güncellenmiş antivirüs programları ve trafik filtreleme yazılımı gibi özel güvenlik yazılımı ve VPN kullanabilirsiniz.    

 https://www.youtube.com/watch?v=Oh4WURZoR98  Mathy Vanhoef'in konu ile ilgili youtube yüklediği videoyu bu linkten seyredebilirsiniz.
          

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »