Çalışma Hayatında Öğle Uykusu Faydalı mı?

Hamza Aslan




Çalışma hayatında insan gün içinde enerjisinin bittiğini hisseder. Bu olumsuzluğu avantaja çevirmek mümkün müdür? Merak ediyorsanız bu yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum. Çalışma hayatında öğle uykusu faydalı mı? Makalesini yazarken uygulamış ve faydasını görmüş birisi olarak inanarak yazmış bulunmaktayım. Öğle uykusu çoğu ülke de özellikle Güney Amerika ve Akdeniz ülkelerinde değişik isimlerle uygulanmaktadır. Siesta ismi ile bilinen uyku üzerine yapılan bilimsel çalışmaların beyinin aktivitesini artırdığı tespit edilmiş.

Ülkemizde öğle uykusu var mıydı? Dedem  35-40 dakikalık öğle uykusuna yatardı. Bu uykunun adını da “Kaylule” derdi. Yaptığımız araştırma sonucu öğle uykusunun dinimizde sünnet olduğunu öğrendim. “ Kaylule, öğle vakti uyumak demektir. Öğleye doğru kaylule yapmak, yani biraz uyumak sünnettir.”(Mevahib-i ledüniyye) Dinimizde sünnet olan çoğu uygulamayı, yapılan araştırma sonuçları desteklemektedir. Doktorlar dinimizdeki sünnetleri uygulamamızı tıbbi tavsiye olarak vermekteler.

Öğle uykusunu uygulayan birisi olarak dinlenmiş ve faydasını gördüğümü sizlere net şekilde söyleyebilirim. Bu konuda yapılan çalışmalar büyük şirketleri de “Nap- Pod” adını verdikleri uyku kabini çalışmasını başlatmışlardır. Çalışmayı yapan şirketler; Google, Nike, British Airways, Continental, AOL ve Apple gibi şirketlerdir. Haber 7 com adlı internet haber sitesinin verdiği habere göre: " Güney Kore de Seul belediyesi çalışanlarına öğle uykusu teklifi sundu. Bir saat dinlenme için imkan vereceğini açıkladı."( http://www.haber7.com/uzak-dogu/haber/1181520-calisanlara-ogle-uykusu-teklifi) 

Bu kısa öğle uykusu performansı artırdığı ve daha aktif olunduğunu göstermiştir. Öncelikle bizde çalıştığımız iş yerinde bunu öğle saatlerinde, dinlenme saatlerinde ortam uygunsa uygulamanızı tavsiye ediyorum. Arabanızla sürekli seyahat halinde çalışma durumunuz var ise mutlaka öğle uykusu için aracınızı güvenli bir yere çekerek uyuyun. Kalktığınızda dinlenmiş olarak yola devam ettiğinizi göreceksiniz.

 Öğle uykusunda ne kadar fırsat, ne kadar zaman bulabiliyorsanız o kadarını uygulayın. En etkili süre 30 dakikalık uyku olduğunu hatırlatalım. 30 dakikalık uyku sizi aktif hale getirecektir. Kısa olan 5 dakikalık uyku da fayda sağlayacaktır. Bu kısa uykulara mikro uyku adı da veriliyor. Bu tip kısa uykuları dahilerin kendilerine göre uyguladıklarını da hatırlatalım. Albert Einstein, Salvador Dali gibi ünlüler kendilerine göre mikro uyku uygulamasını yapıyorlardı. Uyku ile ilgili iyi uyku öğrenmenin bir parçasıdır yazımızı da okumanızı tavsiye ediyorum.


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »