WhatsApp Plus Geri Döndü

İbrahim Öztürk




Herkesin kullandığı son verilere göre yaklaşık altı milyon insanın kullandığı whatsapp uygulamasının belalısı whatsapp plus geri döndü. Whatsapp plus’un aslında, whatsapp ile alakası yok ama her zaman olduğu art niyetli kişiler tarafından geliştirilen, dolandırıcılık amaçlı bir virüs olduğu tespit edilmiştir. Whatsapp ilk yıllarda kullanıcılarından yıllık bir dolar alıyordu. Popüler olmaya başladıktan sonra Facebook tarafından satın alındı. Alternatif uygulamalar da çıkmaya başlayınca uygulama ücretsiz olduğundan tüm dünyada kullanılan popüler bir uygulama haline gelmiştir.

 Her popüler uygulamada olduğu gibi whatsapp’ında  sahte uygulamalarla başı derttedir. Analist Nathan Coller’in bu konuda yaptığı araştırmada 2017 yılından beri whatsapp plus hakkında yazılmış raporları doğrulamıştır. Nathan Coller kim diyorsanız, MalwareBytes‘in istihbarat analistidir. Raporlara göre gelen bilgiler; “ Whatsapp plus android telefonlarda, adroid/ PUP, Riskware Wtaspin GB kodlu bir virüse sahip etki alanı da android telefonlardır. Virüsün özelliği ise telefondaki bütün fotoğraflar ve rehberin ve kişisel bilgilerin üçüncü kişilere aktarılmasıdır.”     
  
Whatsapp plus artık kötü amaçlı bir yazılım olduğu bilinmekle beraber etki alanı Whatsapp, facebook, instagram ve messengeri taklit eden bir uygulamadır. İşletim sistemi olarak en büyük tehlike adroid’te karşımıza çıkmaktadır. Whatsapp plusa karşı ne yapmalıyız? Alınacak tedbirler nelerdir?

. En önemlisi taklitlerden sakınmak için yapılması gereken, Google Play Store dışında, bilmediğiniz her hangi bir siteden indirme yapmayın. Yaptığınız indirme orijinal olsun.

. Mutlaka telefonunuzda orijinal bir anti virüs programı olmasını sağlayın. Her hangi bir virüs bulaşma durumunda en azından güvenilir bir virüs programı güvenliğinizi sağlayacaktır.

. Size her hangi bir siteden gelecek olan Whatsapp plus edinin iletisine karşı uyanık olun. Kesinlikle indirme yapmayın. İndirmeler ve güncellemeleri Play Store dışında başka bir yerden yapmayın.  

   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »