İyi Uyku Öğrenmenin Bir Parçasıdır

Hamza Aslan




Bilgisayara yeni bir program yüklediğinizde ”yeniden başlatılması gerekiyor” diye bir uyarı ile karşılaşırsınız. Yeniden başlatılırken yeni yüklenen program kaydedilir. Bilgisayar programı görür ve kullanır. İnsanın öğrenmesi ile ilgili yapılan araştırmalar göstermiştir ki, öğrenme ve bellekle, sağlıklı uyku arasında kesin bağlantı olduğu ispatlanmıştır. Uykunun beyin için “yeniden başlatma “ olduğunu biliyor muydunuz? Yani öğrenilen bir bilginin kalıcı hale gelmesi için uyku gerekli oluyor. Öğrencilerin yaptığı hatalardan birisi sınavdan bir gün önce hiç uyumadan ders çalışmak hiçbir işe yaramıyor.

Uyku insan sağlığı için çok önem arz etmektedir. Yaşlandırmayı geciktirmekten, unutkanlığa kadar bir sürü etkileri mevcuttur. Çevremizde unutkanlıktan, hatırlayamamaktan şikayet edenlerin aslında az uyudukları için yeni edinilen bilgilerin kaydedilemediğini biliyor muydunuz? 

Uzmanlar öğrenmenin bir süreç olduğunu, bilginin beyinde kodlandığı, sonrasında güçlendirilerek kalıcı hale getirildiği ve ihtiyaç halinde çağırıldığı daha doğrusu hatırlanma sağlandığını belirtiyorlar. İşin püf noktası bu süreçte bilgi kodlamada kalıp güçlendirilmezse, kayıt edilemediğinden dolayı unutulur.  Uykunun önemi burada ortaya çıkıyor. Çünkü uyku, kodlanan bilginin aktifleştirildiği ve sonra da güçlendirilerek uzun süreli olarak belleğe alındığı bir süreç olmaktadır. İyi uyku öğrenmenin bir parçasıdır.

Uyku sadece bilginin sözel haliyle öğrenmenin yanında yüzmek, gitar çalmak, gibi işlemsel öğrenmenin de tamamlandığı bir süreçtir. Yeni bilgi veya yeni hareket öğrenildikten sonra yeterli sürede uyunursa öğrenme tamamlanmış olur. Ertesi gün o bilgi veya eylemi hatırlayıp daha iyi yüzdüğünüzü veya gitar çaldığınızı göreceksiniz. Sınava çalışan öğrenciler uykusuz kalıp, sınava bir gün kala ders çalışmasınlar. Öğrenmede uyku sürecini de hesaba katsınlar. Her öğrenme eyleminden sonra “yeniden başlatın” yani yeteri kadar uyuyun. Unutmayın iyi uyku öğrenmenin bir parçasıdır. Uyku ile ilgili daha önce yazılmış bu makaleyi de okumanızı tavsiye ediyorum.   

https://heybiliro.blogspot.com/2017/10/uykunun-faydalar-nelerdir-ne-yapmalyz.html#more
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »