Dünya ve Ahiret Saadeti, Mutluluğunu Kazanmak

Hamza Aslan



İnsanoğlu dünya ve ahiret saadeti, mutluluğunu kazanmak için elinde olan zamanı iyi değerlendirmek, Allahütelanın emirlerine uymak zorundadır. İnsanın imtihanı kazanacağı yer dünya hayatıdır. Ömrümüzü ilahi iradenin istikametinde olmaya, islamiyeti yaşamaya mükellefiz. Allahüteala yüce kitabı Kur’anı Kerimde:” Amelce hanginiz daha güzeldir diye imtihan edip ortaya çıkarmak için ölümü de, hayatı da yaratan O’dur. O, azizdir(her şeye galiptir) gafurdur(çok bağışlayandır)” (Mülk Süresi, 2 ) buyurmuştur.

İnsana verilen aslında kısıtlı ve sınırlı ömür, ilahi iradenin emrinde, dosdoğru olarak onun istikametinde yaşamanın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Ayeti kerimeden de anlaşılacağı üzere hayat ve ölümün yaratılmasında imtihan maksadı vardır. Sevgili peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde” Yarın yaparım diyen helak oldu, ziyan etti” buyurdular. Başka bir hadisi şeriflerinde “ İki (büyük ) nimet vardır ki, insanların çoğu bunlarda hep aldanırlar. Bunlar sağlık ve boş vakittir”(Tirmizi) buyurmuştur. İnsan vaktin kıymetini anlamaz, ölüm geldiğinde anlar ama iş, işten geçmiş olur. 

Peygamber efendimiz Müslüman için” Akıllı kimse( Müslüman) kendisini hesaba çekip ölümden sonrası için hazırlık yapan kişidir.” Diye tarif eder. Yüce kitabımız Kur’anı kerimde pişman olacakları ve kafirleri anlatır: “ Onlar cehennemde öyle feryat ederler: ‘Ey yüce Rabbimiz ! Ne olur, bizi buradan çıkar! Dünyaya geri gönder de, daha önce yaptıklarımızdan farklı, güzel ve makbül işler yapalım!’ Allah onlara şöyle buyurur:’ Biz, size, düşünüp ibret alacak, gerçeği görecek kimsenin düşüneceği kadar bir ömür vermedik mi? Hem size Peygamber de gelip uyardı. Öyleyse tadın azabı! Zalimlere hiçbir yardımcı yoktur!’” ( Fatır, 37) Bu uyarı insanı ciddi şekilde düşündürmelidir. Yüce Allahın verdiği bu nimetleri yerli yerinde kullanıp, İslamiyete , Allahütealanın kullarına yardım ve hizmet etmeliyiz.

Sevgili peygamberimize “ Ya Resulallah! İnsanların hayırlısı kimdir?” diye sorulduğunda “ İnsanların hayırlısı, ömrü uzun olup ameli güzel olandır. “ İnsanların hangisi şerlidir(daha kötüdür)” sorusuna da “ Ömrü uzun olup da, ameli kötü olan” (Tirmizi) cevabını vermiştir. Dünya ve ahiret saadetini, mutluluğunu kazanmak için zamanımız varken çaba sarf etmeye değmez mi? Maazallah, sonra  ahirette pişman olanlardan olmayalım. 

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »