Bırakın Döke Döke Yesin

Yazar: Yıldız Eryıldız




Bebekler bir yasına yaklaşırken her türlü yiyecek tattırılmalı ki, damak zevki, tadım yeteneği gelişsin. Uzmanların tavsiyeleri bu konuda hatta 9-10 aylık bebeğin eline verilen yiyeceklerin, kendi kendine beslenmeye alışacakları yönündedir. “Bırakın döke döke yesin” üzerini kirletsin. Çevremizde çoğu insanın gördüğü, çocuğun arkasında dolaşan bir anne, elinde çocuğa yedirmeye çalıştığı bir tabak yemek olan görüntü doğru değildir. Annelerin çocuk beslenmesinde zorlandığı bu süreçte, çocuğun kendi kendine yemeyi öğrenmesi için ellerine verilecek uzman tabiriyle “parmak gıdalar” motor gelişim açısından önem arz etmektedir.

Motor gelişimini aslında hareket etme yeteneği, kasların hareket etmesi, kasların beyin ile koordineli hareket etmesi olarak açıklayabiliriz. 9-10 ay artık bebeğin eline eşyaları alması, elinde tutmaya başladığı dönem olmaktadır. “Bazı anneler aman üstü kirlenmesin.” Diye bir yaklaşım sergilemeleri durumunda motor gelişimi gerektiği şekilde olmayacaktır. Annelerin bu şekilde korumacı yaklaşımları kendi kendine yeme alışkanlığını kazanmalarını önleyecektir. Daha sonrasında yemeği hep annesinden bekleyen bir çocuk profili ortaya çıkmaktadır. Anneler çocuklara “niye kendi yemiyor” diye kızmaya, serzenişte bulunmaya başlıyorlar. 

Türkiye Gazetesinde, Ziyneti Kocabıyık’ın yazdığı bir makaleden hoş görüsüne sığınarak bir alıntı yapalım:” Yakın doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu:’ Parmak yiyecekler bebeklere keşfetme, yediği gıdaya dokunma, koklama imkanı verir. Bebek bu amaçla pek çok duyusunu kullanır ve bir çok şey öğrenir. Anne babaların bu süreçte sabırlı davranması gerekir. Yiyecekleri tanıyıp tatması için bebeğe zaman tanımalı ve etrafı kirletmesine izin verilmelidir. Kendi kendine beslenmesi onun özgüveninin gelişmesine de yardımcı olacaktır.'demiştir ” (Türkiye Gazetesi, Sağlık, Ziyneti koca bıyık ) 
  
Anneler, babalar, çocukları bırakın döke, döke yesin. Etrafı ve üzerini kirletmesine izin verin. Sadece kendi kendine yemeyi öğrenmenin yanında kazandıklarının: özgüven, keşfetme, dokunma, koklama gibi pek çok duyunun geliştiğini unutmayın.                  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »