BBG Evi, Her Adımınız İzleniyor Olabilir

İbrahim Öztürk




Teknoloji çağında olunca akıllı telefonlarda hayatımızın bir parçası olmuştur. İş durumu, sosyal medya, derken “bir telefon kadar yakınım” cümlesi telaffuz edilir oldu. Bir ara televizyonlar değişik versiyonları da çıksa çoğu izleyicinin dikkatini çeken BBG evi diye bir programı var idi. BBG’nin açılımı “Biri bizi gözetliyor” Bu programın konsepti yarışmacıların yirmi dört saat izleniyor olmasıydı. BBG evi, her adımınız izleniyor olabilir, makale başlığının sebebi de hayatımızın her yerinde olan akıllı telefonlar sayesinde, her adımınız izleniyor olabilir. Akıllı telefonların hayatımıza sağladığı kolaylıkların yanında olumsuz yanları da, sağlık açısından ve her yerinde kamera olması, konum bilgisi vermesi tehlikeli olmaktadır.

Akıllı telefonlardaki uygulamalar bile tehlikeli olmaktadır. Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen “Heat Map Fitness uygulaması Strava” ABD Askeri üslerinin yerini mi gösteriyor diye sorgulanmak durumunda kalmıştır. Bununla ilgili haberler The Guardian da çıkmıştır. Eski telefonlarda internet bağlantısı olmadığından sorun teşkil etmiyordu. Akıllı telefonların dijital olması, internet bağlantısı sebebiyle tüm tehlikelere açık durumda bırakıyor. Harita uygulaması konumunuzu dakika, dakika yerinizi bildirmektedir. Masumane olarak düşündüğünüz telefona kurduğunuz bir oyunda yapmamanız gereken hata kamera ve mikrofona erişim izni sağlasın mı? Sorusuna kesinlikle “hayır” demelisiniz.  Erişim izni verdiğinizde, müsaade alınan telefonun kamerası, mikrofonunu cihaza ulaşan kişi istediği gibi sizi dinler ve izler.

Ele geçirilen telefonlarda kamera görüntüsü almak, ses kaydı almak hackerlar için zor olmasa gerek. Bilgisayarlarda önlem olarak kameralar bantlanıp kapatılabiliyor. Yeni telefonlarda iki kamera standart özellik olarak mevcut, bazı telefonlarda ise kamera sayısı altıya kadar çıkabiliyor. Kamera kapatmak cep telefonları için çözüm değildir. Sonuç olarak cep telefonunuzdaki bilgilerin de güvende olmadığını bilin. BBG evi, her adımınız izleniyor olabilir. Çözüm yolları nedir? Ne yapmalıyız? Bu konuda yapmanız gerekenler:

. Telefona her hangi bir uygulamayı kurarken kamera ve mikrofona erişim sağlanmasına izin vermeyin.

. Görüntü alınmasını önlemek için bütün kameraları bantlamak her zaman mümkün olmaz. Eve geldiğinizde telefonunuzu kamerası görüntü alamayacak şekilde bir kutu içine bırakabilirsiniz. Yatak odasına telefonu sokmayın. Çalar saat kullanın.

. Ses kayıtlarına karşı almanız gereken önlem ise müzik açın. Telefona ulaşan hackere müzik yayını gidecektir.

. Bulunduğunuz binanın camlarının durumu önemlidir. Camlar çift ve aynalı ise ses dinlemesi zor olacaktır.

. En garanti yöntem telefonu kapatmaktır. Güvenlik kuvvetlerinde görevli iseniz tavsiyemiz telefonu toplantı salonuna almayın. Telefonu bırakamıyorsanız kapatın hatta pilini çıkarın toplantıya öyle katılın.                      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »