Aileler İçin Okul Başlıyor

Erol Yıldız




Yaz döneminin bitimiyle beraber okul zili çaldı. Okul bütün çocuklar için önemli ama okula yeni başlayanlar veya anaokuluna gidecekler için daha da bir önem arz etmektedir. Okula başlayan en değerlilerimizin başarılı olması tek dileğimizdir. Başarılı olması için ne yapmalıyız? Çocuk gelişimini tamamlamak için anne, babaya çok görevler düşmektedir. Yani aileler için okul başlıyor.

. Okul çocuklar için ayrı bir ortam, yeni arkadaşlar, dersler birde yanında ödevler olacak. Ne yapacağız, devamlı ders çalışması mı gerekiyor? Anne, babalar bu hataya düşmeyin. Çocuklar okula başladı diye oyun oynamayacak mı? Elbette oyun oynayacaklar. Yapılması gereken çocukla birlikte program yaparak, ne kadar oyun oynayacak, ne kadar ders çalışacak. Bütün bunlar belirlenmeli, çocuk disiplinli çalışmaya ve planlı hareket etmeyi daha okulun başında öğrenmelidir.

. Çocuğunuzun odasının dizaynı çok önemlidir. Çalışma masası ve sandalyesi ergonomik, aydınlık ve sağlık şartlarına uygun olması sağlanmalı.

. Yeni başlayanların dikkatinin dağılmaması için oyuncakların göz önünde değil, ayrı bir yerde dolapta muhafazası sağlanmalıdır. Oyuncakları ile oynadıktan sonra oyuncakları kendisine toplatın. Sorumluluk almayı bilsin.

. Ödevlerini yaparken ihtiyaç olduğu kadar yanında olun. Ödevlerini kendisinin yapmasını sağlayın ki, bu yapacağınız bu uygulama sorumluluk bilincini geliştirecektir.

. Çalışma masasının ergonomik olmasını, yani çocuğunuza uyumlu olmasını sağlayın. Ödev yaparken çocuk için olumlu olacağından ödevlerini daha rahat yapar.

. Oyun zamanında bırakın oynasın. Okula başladı diye çocuk oyun oynamayı bırakmaz. Çocuklar anne babasıyla oyun oynamaya bayılırlar. Oyunun çocukların zihinsel gelişimlerine katkı sağladığını unutmayın. Oyuncakları ile oynarken söyledikleri, çocuğunuzu daha iyi tanımanıza yardımcı olacaktır.

. Çocuğunuzun istediği bir aktiviteye yönlendirmeniz iyi olacaktır. Sizin istediğiniz değil, çocuğunuzun istediği spor, müzik gibi bir aktivite onlar için faydalı olacaktır. Hiç birini istemiyorsa o zaman da zorlamayın.

. Çocuğunuzun her zaman yanında olun. Onu sevdiğinizi ve sevginizi gösterin. Sorumluluk almayı öğretin. Koruyucu değil, kontrol eden anne, baba olun. Pırıl, pırıl dimağların, genç beyinlerin anne, babanın doğru yönlendirmesiyle başarılı olduğu tecrübeyle sabittir.      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »