Sultan Abdülhamid’in Son Zevcesi Behice Sultan’la Altı Ay





Kitabın basım Tarihi: 2017

Kitabın sayfa Sayısı:   240

Kitabın Yayınevi:     Timaş

Bir döneme damgasını vurmuş, türlü iftiraların atıldığı, kadri ve kıymeti bilinmeyen ulu hakan Abdülhamit hanı doğru tanımak önemlidir. Büyük İslam alimi Seyyit Abdülhakim Arvasi hazretleri onun için: “Sultan Hamid hakkıyla tanınmadı.” buyurmuşlardır. İmparatorluğun en sıkıntılı zamanında padişah oldu. 1839’dan süre gelen bürokrat- asker ittifakının memleketi yıkılmaya, çöküşe götürdüğünü gördü. Bu çöküşü durdurmaya çalıştı.

 Başlattığı imar ve eğitim seferberliği ile okullar, üniversiteler, demiryolları, hastaneler, fabrikalar yaptırdı. Onun kurduğu, yaptırdığı bir çok kurum günümüzde hala faaliyetlerine devam etmektedir. İnsaflı tarihçiler Osmanlı İmparatorluğunun son hakanının daha çok siyasi hayatını anlatmaya çalışmışlardır.

Bu kitabın özelliği Bir çerkes beyinin kızı ve Abdülhamid hanın son zevcesi,  Behice Sultanın gözünden Uluhakan Abdülhamid hanı anlatmasıdır. Napoli de genç bir doktora öğrencisi olan Enver Ören, o sıralar sürgünde olan Behice sultanı ziyarete gider: “ Bir defasında yanına gittiğimde, Behice Sultan , evin mutfağında soğan ve patatesleri ayıklıyordu. Bunlar Pazar artıklarından toplanmış, çoğu çürük çarık şeylerdi. Kendimi tutamadım. Gözlerim doldu. ‘Oğlum sarayda yaşadım. Hizmetkarlarım vardı. Ama gör, bak, şimdi ne haldeyim! Cenab-ı Hak, bizi imtihan ediyor. İnşallah bu imtihanı kazanırız. “ dedi.

 Napoli de genç doktora öğrencisi iken Enver Ören bey,  sürgünde olan Behice Sultanı her fırsatta ziyaret ederdi. Behice Sultanın manevi evladı Enver Ören beyin nakliyle, Sultan Abdülhamid hanın bilinmeyen yönlerinin anlatıldığı bu muhteşem kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Daha önce “Ama Hangi Osmanlı “ kitabını okuduğum Prof.Dr. Ekrem Buğra Ekinci’nin güzel ve akıcı anlatımıyla okunası bir kitap. Ulu hakan Abdülhamid han ailesinden en çok kimi severdi? 1. Dünya savaşının çıkacağını rüyada nasıl görmüştü?  Bir sürü bilinmeyenlerin,  film senaryosunu andıran hayatının anlatıldığı kitaptır.

 Behice Sultan, Abdülhamid hanın dindarlığıyla ilgili anlattıklarına bir alıntı yapalım:” Sultan Abdülhamid han, haramlardan son derece sakınırdı. İki eli kanda olsa, namaz vaktini geçirmez. Evvel vaktinde namazlarını kılardı. Uykudan uyanınca , hemen teyemmüm eder; ondan sonra musluğa kadar gider; abdestini alırdı. Abdestsiz yere basmazdı.” (Kitaptan alıntı)

Sarayda yaşamışken, hizmetçileri varken, sürgünde düştüğü duruma rağmen, pazardan toplanmış sebze ve meyve artıklar için bile Cenab-ı Allahın imtihanı, inşallah bu imtihanı kazanırız diyen bir sultanın nasıl kuvvetli bir imana sahip olduğunu anlıyoruz. Zevcesi böyle olanın kendi acaba nasıldır?                    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »