İmanın Bayrağı, Alameti Namazdır, Namaz İzzettir

Hamza Aslan




Yüce dinimiz İslam’a göre akıl baliğ olmuş, akıllı her müslüman’ın günde beş vakit Namaz kılması farzdır. İslam’ın beş şartından biri olan Namazı kılmamak büyük günahlardandır. Namaz kılmak Müslümanlığın işaretidir. Namaz kılmayanın imanla ölmesi çok zor ve zayıf bir ihtimaldir. Namaz kılmamak büyük günahlardan olsa da namaz kılmayana kafir denmesi doğru olmaz. Namaz kılmayan insanın kalbinin kararması kaçınılmazdır. Kalbi kararan insan günah işlemekten çekinmez. Günahları işlemek hatta hafife almak insanı nihayetinde küfre sürükler. Sevgili peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde :”Cenneti isteyip de, Allah’ın yasakladıklarından kaçınmayan, isteğinde yalancıdır” (Beyheki) buyurmuşlardır.

Ulemayı rasihin büyüklerinden Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri (kuddise sirruh)Namaz için:” Bu zamanda, imanı doğru olup beş vakit namazını kılan, haramlardan sakınan evliyadır. Kıyamet günü hesap önce imandan, sonra  Namazdandır. Tek vakit namazı kaçırmaktansa, bin kere ölmeyi tercih etmeli. Nerede ve ne şart altında olursa olsun namaz kılmalı” buyurmuşlardır.

Büyük İslam alim Hüseyn Hilmi Işık namazla ilgili şöyle buyurmuşlardır:” Allahüteala tanınmak istiyor. Bir hadisi kudsi de ‘Ben tanınmayı sevdim.’ buyuruyor. Tanımamız lazım. Onun ihsan ettiği nimetlere karşılık olarak teşekkür istiyor. Allahütealaya teşekkür namazdır kardeşim. Çünkü zekat, malın varsa, hac şartlar varsa, oruç keza öyle… Namaz kılmayanın hiç bir teşekkürü Allahüteala tarafından kabul edilmez. İmanın bayrağı, alameti namazdır.  Cenabı hak, nefsi, kendine düşman olarak yaratmış. Bu nefsi en ziyade tahrip eden şey, namazdır kardeşim. İnsan namaza durduğu zaman nefis inim, inim inlermiş. Beş vakit namazını, şartlarına uygun olarak güzel kılanlar, asla zelil olmazlar ve zillet içinde ölmezler. Namaz kılmanın dışında, hiç bir şey insana itibar sağlamaz kardeşim. Namazını kılan, Allah katında da, kullar arasında da itibarlıdır. Namaz itibardır, namaz izzettir, şereftir. ‘Namaz İzzettir’ Hadisi şerif bu…   Her Namazda, ayakta ‘Elhamdülillahi Rabbil alemin’ diyoruz. Fatiha suresini okurken. Neden ‘Elhamdülillah’ diyoruz? ‘Ya Rabbi, bana namaz kılmayı nasip ettin, beni huzuru ilahiyene kabul ettin, namaz kılmak şerefine, saadetine kavuşturdun’ diye.  Bundan büyük saadet olur mu? “ (Türkiye Gazetesi, Ahmet Demirbaş, Bizim Sayfa )
       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »