Papatya ve Papatyanın Faydaları Nelerdir?

Yıldız Eryıldız




Papatya köken olarak Rumcadan bir kelimedir. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe sözlüğünde anlamı: “ Birleşikgillerden, 20-25 cm boyunda, bahar mevsiminde çiçek açan, taç yaprakları beyaz ve ortası sarı aynı zamanda kömeçli bir otsu bir türüdür. Yoğurt çiçeği diye de anılır. Matricaria chamomilla orijinal ismidir.” Papatya ve papatyanın faydaları nelerdir?

Pek çoğumuz papatyayı kırlarda, piknik alanlarında görmüşüzdür. Resim yapanlar için en kolay resmedilen çiçek olarak çocukların bile tercihidir. Papatya bitki olarak özellikleriyle tam bir şifa kaynağıdır. Papatya, sinüzit rahatsızlığı olanlar için çok faydalıdır. Papatya ayrıca geleneksel türk tıbbında da haricen uygulanır. Deri yaralarında, ağız yaralarında, hemoroid tedavisinde yüzeysel uygulanır. Ağız yaralarının adı tıbbi olarak aft olarak adlandırılır. Aft yaralarına da papatya kullanılır. Papatya çayı regl yani adet döneminden dolayı sıkıntı ve depresif durumları olan kadınlar için de çok faydalıdır. Tok karnına demlenip içilecek bir bardak papatya çayı bu sıkıntılı dönemin atlatılmasında yardımcı olacaktır.

Her akşam, bir litre kadar kaynayan suya bir yemek kaşığı papatyayı atıp 5 dakika  hafif ateşte kaynarken, bir havluyu başınıza tutarak papatyanın buharını burnunuzdan çekin. Ocağı kapatın 10 dakika bekleyin. Sonra aynı işlemi tekrar uygulayın. Yine 10 dakika bekledikten sonra bu işlem tekrarlanır. Burnunuzun akmaya başladığında, sinüzitten dolayı oluşan sinüslerdeki iltihap boşalmaya başlayacaktır. Bu papatya kürü sizi rahatlatacaktır. Burnunuz akmaya başlayınca üç gün ara verin tekrar uygulayın. Haftada iki, üç gün bu uygulamayı yapın. Bitkisel kürleri uygularken sabırlı olmak gerekiyor.

Papatyanın başka faydalarında kısaca bahsedecek olursak; mide ülserine papatya çayı iyi gelir. Karaciğerin arındırılmasında etkin rol oynar. Diş eti çekilmesinde papatya çok faydalıdır. Anadolu da dedelerimizin, ninelerimizin aktardığı geleneksel tıbbi bilgiler, derlenmeye, toplanmaya muhtaç bulunmaktadır. Papatya ve papatyanın faydaları nelerdir? adlı makalemiz umarım faydalı olmuştur. Önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Burada yazılan kürü uygulamadan mutlaka doktorunuza danışarak uygulayın. Başkasına iyi gelen belki de sizin özel durumunuzdan dolayı size faydalı olmayacaktır. Bu yüzden doktorunuza danışın. Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.                       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »