İki Tarafı Keskin Bıçak Protein Diyeti

Yazar: Yıldız Eryıldız



Yaz girmeden kilo veremeyenler ya da kilolarından rahatsız olup kulaktan duyma bilgilerle karbonhidrat ve yağı kesip protein ağırlıklı diyet uygulayanlara çokça rastlamaktayız. Doğru olarak yapılan protein diyeti ile kilo verenlerin sayısı oldukça fazladır. Uygulamada yapılan hata karbonhidratı ve yağları kesip sadece protein ağırlıklı beslenirken spor yapmazsanız, yüksek protein de sonuçta yağ birikimine sebep olacaktır.

Kilo vermek isteyenin yapması gereken, bir diyetisyene giderek onun vereceği diyeti uygulaması mantıklı olandır. Protein diyetini uygulamış ve başarılı olmuş birisi olarak tavsiyem protein diyetini uygularken mutlak surette spor ve egzersiz için günlük bir saat zaman ayırmalısınız. Makalenin başlığı olan “iki tarafı keskin bıçak protein diyeti” dememizin sebebi, hiç egzersiz yapmayan, spor yapmayanların alacağı proteinlerin vücutta yağa dönüşme tehlikesini anlatmak içindir. Kilo vereyim derken kilo almayın.

Protein diyetleri ile ilgili yapılan araştırmalar göstermiştir ki, yüksek proteinli diyetlerin, düşük proteinli diyetlere göre altı ay gibi bir sürede kilo vermekte çok etkili olduğu görülmüştür. Çünkü yüksek proteinli diyetlerde kullanılan besinlerin glisemik değeri de düşük olduğundan daha az şeker alındığından pankreas daha az yorulacaktır. Proteinin bir özelliği tok tutmasıdır. Yenilen besinlerin yakılarak ısıya dönüşümü, enerji tüketimini artırır. Kendi tecrübelerimden de yola çıkarak protein diyeti yapıyorsanız. Çok hareketli olmalısınız, günlük uygulayacağınız iyi bir egzersiz programınız olsun ve yeteri kadar da su tüketmelisiniz.

Protein diyetini yaparken protein kaynağı olan en iyi besinlerin yağsız et, balık, yağsız süt ürünleri, mercimek, nohut, fasülye, gibi bakliyatlar olduğunu hatırlatalım. Balık ve yağsız etlerin kızartılarak yenmemesi daha iyi olacaktır. Baklagillerin lifli olması onları değerli kılmaktadır. Sabah kahvaltılarında kaynamış yumurta tüketilmesi iyi olur. Protein diyetindeki incelik yani alınacak proteinin, insanın vücut ağırlığına göre belirlenmesidir. Bir kiloya karşılık 0,8 ile 1,1 gram arasında protein alınmalıdır. Diyeti uygulayacak bayan 75 kilo ise alacağı protein miktarı yaklaşık 65-75 gram arasında olmalıdır. Uygulanacak diyet yüksek protein diyeti ise 130-150 gram arasında protein alınmalıdır. Bu diyetler uygulanırken iyi bir egzersiz programı ile beraber uygulanmalıdır. Diyet sırasında su tüketiminin önemini tekrar hatırlatalım. Kilo vereyim derken kilo almayın. Sağlıklı kalın. 

Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/578571.aspx    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »