Öfkenizi Kontrol Edebiliyor musunuz?

Hamza Aslan




Öfke, İnsanın hayatının değişik zamanlarında, yaşadığı olumsuzluklar sonucu yaşadığı duygu patlamasıdır. Nedir bu öfke? Aslında insanın fiziksel ve psikolojik anlamda kendini tehlikelere karşı korumaya yarayan bir duygudur. Önemli olan öfkeyi kontrol edebilmektir. Öfkenizi kontrol edebiliyor musunuz? Kontrol edilemeyen öfke yüzünden kararan hayatlar, yıkılmış evlilikler, kaybedilmiş kariyerler, problem yaşayan insanlara rastlamak mümkündür.

Hiç düşündünüz mü? Sizi bu kadar sinirlendiren şeyler nelerdir? Sinirlenince öfkenizi nasıl kontrol edersiniz? Bunu bazı küçük adımlarla öfkenizi kontrol etmeyi deneyebilirsiniz? Üniversitelerde bu konuda yapılan araştırmalar, kişilik bozukluğu veya asosyal kişilikler normal bireylere göre daha kolay öfkeleniyorlar. Aile yaşantısının da ayrıca önemi olduğu belirtmek lazımdır. Çünkü bireyler davranış biçimlerini ailede model aldığı kişiye benzetebilir. Yalnız kaldığınızda kendi kendinize aile içinde kime benzediğinizi veya model aldığınızı, benzer davranışlar sergilediğinizi düşünün. Öfke problemi yaşayan herkesin bunu oturup sabırla kendine uygulaması gerekir.
Yaşanan problem her neyse bir ömür boyu sürmeyecek, en fazla bir gün sonra bitecek, öfkeyle, kızgınlıkla pişman olacağınız şeyler söylemeyin. 

Atalarımız boşuna “ Dilin cirmi( hacmi küçük) ama cürmü( yaptığı iş) büyüktür”diye söylememişler. Enerjiniz işinize harcayın. Belki de karşınızdaki sizi tahrik etmek, kızdırmak için, bile bile yaptığı eylemi kariyerinize zarar vermemek için sabırla karşılayın.

   Öfke kontrolu için yapmanız gerekenler:

  . Öfkeyi, anlık kızgınlığı yatıştırmanın en kolay yolu, yapılacak olan oradan hemen uzaklaşmak. Yani o an için olayın içinden çıkılmalıdır.

. Olay yerini terk edip kısa süreli gerginliğinizi atın. Ayaktaysanız oturun. O an oturuyorsanız yürüyüş yapın.

. Öfke ile baş etmenin bir yolu da gevşeme tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Öfkeli olduğunuzda aklınıza getirip uygulayın.

. Gevşeme tekniğinde diyaframdan nefes alıp, vermek çok işe yarayacaktır. Aynı zamanda kendinize “sakin ol” telkinini yapın. 

. Çok bilinen bir metot olan öfke anında bunu dışa vurum yerine 10’a kadar saymanızı tavsiye ediyorum. 10 kadar sayarken geçen zaman sizi daha sakin düşünmenize sebep olur. Konuya daha aklı selim yaklaşabilirsiniz.

. Önemli olan maddelerden biriside doğru iletişim, önce dinle, cevap vermekte acele etmeyip düşünün. Karşınızdakine söyleyeceğiniz, pişman olacağınız şeyleri düşünmeden söylemeyin. Geri dönüşü olmayan bir yola gireceğinizi aklınıza getirin. Sevdiklerinizi üzüp sonra pişmanlık yaşamayın. Öfke çok tehlikelidir.

. Bu birikmiş olan duygusal patlamayı öfkeyi, sporla da atabileceğinizi hatırlatmak isterim. Koşarak, yürüyerek veya bir takım oyunuyla da fazla enerjiyi boşaltın. Spor yaparken vücudun endorfin yani mutluluk hormonu salgıladığını unutmayın.

. Sevgili peygamberimiz sordular: “ Siz kime pehlivan dersiniz?” cevaben “yenilmeyen kişiye “dediler.” Hayır, asıl pehlivan, kızgınlık anında öfkesine hakim olan kimsedir.” (Müslim) buyurdular. Görüldüğü gibi peygamber efendimiz de öfkemizi yenmemizi istemişlerdir. Yüce dinimizin emrettiklerine uyan yasak ettiklerinden kaçan kişi öfkesini de yener. Bir anlık öfke yüzünden mutluluğunuzu bozmayın, eşinizi kırmayın, bir ömür boyu pişman olmayın, hayatınızı karartmayın. Sabırlı olun, öfkenizi kontrol etmeyi öğrenin.    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »