Trikoloji ve Saç Bilimi

Yıldız Eryıldız




Saç dökülmesi ve saç kaybı insanoğlunun belki en çok muzdarip olduğu ve bunu önlemek için en çok enerji harcadığı, çalışma yaptığı konulardandır. Saç ve saç derisi sağlığı ayrı bir dal olarak dermatolojinin içinde yer alır. Saç ve saç derisi sağlığı ile ilgilenenlere trikolojist de diyebiliriz. Tarihçe olarak 1860 yıllarında profesör Wheeler saç dökülmesi, saç kaybı ile ilk çalışmalarını başlatmıştır. İlk defa bu konuda saç bilimi, saç sorunlarıyla ilgili bir enstitü kurularak adına da trikoloji denmiştir.

Trikoloji ve saç bilimi yüz yıldan fazla çalışmaların yürütüldüğü, uluslararası örgütlenmesini 1974 yılında yapan, Uluslararası trikoloji birliği(IAT) 1974 kaliforniya’da kurulmuştur. Uluslararası verdiği eğitimlerle bir çok öğrenci yetiştirmiştir. Bunun için University of Southern California eğitimin bir parçası olmuştur. Eğitim ve konferanslarda sertifikalı trikolojistler yetiştirilmiştir. Trikoloji ve saç bilimi görüldüğü gibi birbirinden ayrılmaz, saç ve saç derisi hakkında akademik bilgiye sahip saç sağlık uzmanlarının olduğunu anlatır.


Saç dökülmesinde ve saç kaybında en yaygın tür “erkek tipi kellik” dediğimiz bu saç dökülmesi sadece erkeklere mahsus değil kadınlarda da fazlaca rastlanılan bir durumdur. Bu tür saç dökülmesinde yapılan tahlil ve tetkiklere göre tıbbi olarak hormonal tedavi uygulanır. Saç kaybı ve saç dökülmesinde sorunları olanın araştırıp iyi bir trikolojiste gitmesini tavsiye ediyorum.

Saç dökülmesinin sebepleri bir sürü faktör ve etkene bağlı olarak değişebilir. Saç derisinden, kepeklenmeden, stresten, kötü beslenmeden, alerjiden ve genetik yatkınlıktan kaynaklanabilir. Saç sorunlarında bilmediğiniz karışım, merdiven altı yapılmış şifa olarak sunulan kür ve ya reçeteden uzak durun. Yapmanız gereken dermatolaga gitmek, genetik yatkınlık varsa bazı tedbirlerle saç kaybı ertelense dahi bunun çözümü sonuçta saç ekimi ile sonuçlanacaktır. Saç ekimi aşamasında, öncesi ve sonrasında, iyileşme sürecinde trikolojistlere danışman olarak ihtiyaç vardır.          

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »