Saçların İhtiyacı Olan Vitaminler

Yıldız Eryıldız




İnsan vücudunun vitaminlere ihtiyacı olduğu kadar, saçlarında sağlıklı olması, sağlıklı uzaması, kırılmaması ve canlılığını yitirmemesi için düzenli olarak besinler aracılığıyla alınacak vitaminlere ihtiyaç vardır. Saçların ihtiyacı olan vitaminler genel olarak A, B, C, E vitaminlerinin, her birinin ayrı işlevlerini aşağıda anlatmaya çalışalım.Saç ve vitamin ne alaka gibi sorular aklınıza gelebilir. Saç sağlığında vitamin alımı, dengeli beslenme önemlidir. 

A Vitamini

A vitamini saçlar için önemlidir. Çünkü saçların uzamasına yardımcı olması bu vitamini önemli kılmaktadır. A vitamini eksikliği, saç dökülmesine, saç derisinin kurumasına, kepeklenmeye yol açacaktır. Beslenme menüsünde yumurta, patates, ıspanak, brokoli, havuç, mercimek bu vitamin bakımından zengindir. Havuç suyu veya havucu salata olarak tüketiyorsanız içine birkaç damla zeytin yağı dökün. Havuçtaki A vitaminin alımını kolaylaştıracaktır.

B vitaminleri

B vitaminini geniş bir yelpazede değerlendirmek gerekiyor. Sırasıyla ne işe yaradığını anlatalım. B3 kan dolaşımına faydası vardır. B7 saç için önemli olan keratinin, protein yapısının oluşumu için ihtiyaç vardır. B9 diğer deyimle folik asit saç üreten hücrelerin yenilenmesini sağlar. B12 saçlar için oksijen taşıyıcı bir yerde hücrelerin nefes almasını sağlar. Bu vitaminlerin eksiklik durumunda ne olur?

B3 eksik olursa saçlar güçsüz kalıp, çabuk kırılır ve dökülür. B3 vitaminin zengin olduğu besinler: Karaciğer, ton balığı, tavuk, kırmızı eti sayabiliriz. B7 eksik olursa saç derisinde pullanma başlar. Pullanma ise saç dökülmesinin ilk işaretidir. Portakal, baklagiller, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler tüketmenizi tavsiye ediyorum. B12 eksik olursa saçların uzaması yavaşlar. Bu açığı kapatmak için kırmızı et tüketebilirsiniz.

C vitamini

Vücudun kollajen üretebilmesi C vitaminine kesinlikle ihtiyaç vardır. C vitamini eksikliğinde ne olur? Kollajenin cilt sağlığı ile olan direk bağlantısından dolayı saçlarda kırılma ve parlaklığını kaybetmeler başlar. C vitamini için portakal, mandalin, greyfurt, kivi, domates, brokoli, çilek tüketimi düzenli olmalıdır. Kış ayların da vücudumuza direnç kazandırır.

E vitamini

Saçlar için hayati önemi olan E vitaminidir. Çünkü yeni saç hücrelerinin üretiminde, mevcut olanların onarımında kullanılır. Eksik olursa geç uzar, yeni saç kökleri çıkmaz. Kırılma ve sonrasında dökülmeler başlar. Buğday, yulaf, marul, kereviz, ıspanak, ceviz, tere, maydanoz, lahana, arı sütünde bol miktarda E vitamini bulunur. Saçlarını seven değil, vücudunu seven,yaşamı seven beslenmeye dikkat etmelidir. Bu sayede saçlarımızı ve sağlığımızı koruyabiliriz. Sağlıklı olun sağlıcakla kalın.   


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »