Spordan Önce Kalp Uzmanı Görsün

Yıldız Eryıldız





Günümüzde anne babalar çocuklarının hareketsiz kalmamaları için, bir etkinlikle uğraşsınlar, sosyalleşsinler diye farklı düşüncelerden dolayı spora yönlendiriyorlar. Temelde çok doğru buluyorum. Spordan önce kalp uzmanı görsün. Can pareniz, bir tanenizin kalp olarak spora hazır olup olmadığına baktırmalısınız. Türkiye’de her yıl yaklaşık 11 bin 500 çocuğun kalp hastası olarak dünyaya geldiğini biliyor muydunuz?

Pof. Dr. Selami Süleymanoğlu ülkemizde dünya ortalamasına göre “gizli kalp hastalarının” daha fazla olduğunu söylemektedir. Bu konuda:“ Doğumsal kalp hastalıkları, kalp kapak hastalıkları ve romatizma sonucu oluşan kalp hastalıkları belirti vermeden, gizli bir şekilde yıllarca gidebilir. Bu hastalıklar ağır spor aktiviteleri sırasında hayati risk oluşturmaktadır.”  Demiştir. Kalp rahatsızlığı veya kalp ile ilgili hastalığı olanların spor sırasında fiziksel aktivitenin yoğunluğu, ağır şartlar kan basıncını, kalbin hızı, kasılma kuvvetinin artığını belirten Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu bunun hayati riskler barındırdığını söylemiştir.


Televizyonlarda, ya da basında yer alan çocuk ölümlerinde kalp rahatsızlığından olduğunu hatta milli sporcularda bile bu tür ölümlerin gerçekleştiğini duymaktayız. Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu riskleri anlatmıştır:”Spor sırasında fiziksel aktivite yoğunlundan dolayı artan kan basıncı, kalp hızı, kasılma ayrıca kalp için artan iş yükü anlamına gelir. Artan  bu basınca sağlıklı ve yetişkinlerin kalbi rahatlıkla uyum sağlayabilir. Ancak spora henüz başlayan çocuklarda daha önce belirti vermemiş  bir kalp hastalığı varsa, ölüme kadar gidebilen problemler ortaya çıkar.“ diye konuştu.

Çocukları spora başlatmak ne kadar doğru bir eylem iken spora başlatmadan önce bir kalp uzmanına götürmek o kadar doğru bir eylemdir. Çok fazla zamanınızı almayacak olan bu kalp muayene ve kontrolu sayesinde, ileri de keşke dememek için doğru olanı yapmış olacaksınız. Spordan önce kalp uzmanı görsün. Sağlıcakla kalın, sağlıklı olun.

Kaynak: Ziyneti Kocabıyık/Sağlık/Türkiye Gazetesi            

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »