Deliler Fatih’in Fermanı Filmi Analiz- Eleştiri- Yorum

Kemal Güneş




Yönetmen: Osman Kaya

Oyuncular  : Erkan Petekkaya, Cem Uçan, İsmail Filiz, Nur Fettahoğlu, Yetkin Dikinciler

Senaryo  : Mustafa Burak Doğu, İbrahim Ethem Aslan

Yapım    : Angel Film

Konusu Fatih Sultan Mehmet han’ın gönderdiği Osmanlı elçisini öldüren prens Vlad Tepeş hakkında verilen fermanı anlatır. Vlad Tepeş halkına yaptığı zulüm ve çevre köylere gönderdiği çeteciler ve sonunda Osmanlı elçisini öldürmesiyle de Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Vlad’ın öldürülme emri Baba Sultana verilir. Baba Sultanda bu görevi deliler birliğine verir. Deliler birliği: Gökkurt, Çebi, Suskun, Adsız, Mübariz, Kongar, Aşgar ve Kuman’dan oluşur. Deliler birliği Edirne’den Targoviç’e yola çıkar.


Deliler Fatih’in Fermanı filmine ailece gittik. Açık konuşayım hep aksiyon sahneleriyle geçer mi? diye çekinerek gittiğim filmin senaryosu, mazlumun yanında, zulmün karşısında olmanın mesajının verildiği film çok hoşuma gitti. İyi ki ailece gitmişim dedim. Film baştan sona sürükleyici, senaryo örgüsü çok iyi işlenmiş, aksiyon sahneleri dozunda, daha önce haklarında çok makaleler okuduğum delileri anlatması ayrıca etkileyiciydi. Filmdeki görsel efektler ve kıyafetleri çok beğendim. Her karakterin kendi hikayesinin olması ve usta çırak usulü işlenmiş. Osmanlı ülkesindeki hoş görü, dini, ırkı için kimsenin hor görülemeyeceği çok güzel anlatılıyor. Deliler birliğinin dinlerine bağlılığı, vatan sevgisi, zulmün karşısında olmaları, devlete bağlılıkları, kızıl elma ülküsüyle birlikte epik fantastik kısımları filme ayrı bir çekicilik katmış.

Filmde eren ve küçük kız çocuğu ile günümüzde yaşanan iki olaya gönderme yapılarak yad edilmiş. Vlad’ın askerleri ve diğer kıyafetler için mükemmel diyebilirim. Baba Sultanın: “Biz devlete neden ana deriz bilir misin? Çünkü analar evlatlarını yalnız koymaz” cümlesi eşliğinde deliler birliğinin gelmesi çok güzeldi. Filmin sonunda adsız’a isim koymaları, Türk geleneğinde olan isim koyma merasimi anlatılıyor. Mübariz, adsız’a “ senin adın Hamza olsun, şehitlerin piri aslan avcısı Hamza olsun” sahnesinde gözlerim doldu. Delilerle ilgili güzel bir makalenin linkini veriyorum. Okumanızı tavsiye ediyorum. Filmin başında olan hoşuma giden bir repliği de hatırlat istiyorum:“Zakkum düşerse bir bahçeye, bahçıvana düşen onu koparmak olur.” HUU DELULER HUU! Filme yakışmış.  Osmanlı tokadının da kullanıldığı, Türk tarihinin, kahramanlarının anlatıldığı, bu filme ailecek gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Filmin devamı çekilecek şekilde bırakıldı. Her şey bir yerde ilk filmin izlenme oranına bağlı olsa da gerek.   


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »