Evinizdeki Tehlike Radon Gazı

Yıldız Eryıldız




Evlerdeki tehlikeden pek çok insanın haberi yok. Sigaradan sonra insana en zararlı olanı evinizdeki tehlike radon gazıdır. Radon gazı nedir? Nasıl oluşur? Kaynağı nedir? Bunlar insanın sorabileceği merak ettiği sorular olarak karşımıza çıkmaktadır. Radon gazı yapı olarak renksiz ve kokusuz, içeriğinde radyoaktif olan bir gazdır. Kaynağını toprakta, suda, kayalarda bulunan uranyumdan alır. Radon gazının hareket yönü aşağıdan yukarı doğru olduğundan, evlerin tabanındaki veya duvarlardaki çatlaklardan içeri sızar. Tabi özellikle bodrum katları ve madenlerde büyük tehlike oluşturur.

Bodrum katı olmayan olmayan evlerde tehlike bitti mi? Bodrum katı olmayan evlerde de tehlike devam etmektedir. Sitelerde kullanılan kuyu suları ile sudaki radon gazı duş yaparken havaya karışabilir. İkinci geliş kaynağı evlerde kullanılan yapı malzemeleri yoluyla radon gazı girer. Radon gazının zararı nasıl olur? Solunum yoluyla giren radon gazı radyoaktif parçacıklara bölünüp ciğerlere girer ve akciğerlerde kalır, tutulur. Önlem alınmazsa akciğerlere yerleşen zerrecikler zaman içinde akciğer kanserine neden olur. Sigara içen bir insanın akciğer kanserine yakalanma riski fazladır. Radon gazı ile sigaranın zararı birleştiğinde risk iki katına çıkar.

Evinizdeki tehlike radon gazına karşı nasıl önlem alınmalıdır?

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, üçüncü kattan aşağıdaki evlerde daha fazla radon gazının daha fazla bulunduğu tespit edilmiştir. Bu kesinlikle üst katlarda olmayacağı anlamına gelmiyor. Üst katlarda ise yapı malzemelerinden kaynaklanan radon gazı tehlikesi devam etmektedir. Radon gazından korunmak için yapmanız gereken, evinizi sık sık havalandırın. Alt katta oturanlar zeminlerinde çatlak olmamasına dikkat etmelidir. Yeni yapılan binalar da radon gazı yönünden yapı malzemesi seçimine dikkat edilmelidir.

Günlük olarak özellikle bütün gününü evde geçiren ev hanımları, sabah kalktıklarında evlerini havalar soğuk bile olsa mutlaka sık sık havalandırmalıdır. Sigara içmemenizi tavsiye ediyorum. İçiyorsanız da evin içinde sigara içmeyin. Evde içeceğiniz sigara, radon gazı ile birleşecek olan etkisini hatırlatmak isterim. Evde olamayıp bütün günü ofiste geçenlerde eve geldiklerinde evlerini havalandırmayı alışkanlık haline getirmelidir. Kokusuz, renksiz ama bir sigara kadar akciğerlere zararı olan radon gazı tehlikesi karşısında bilinçli olmalıyız ki, vereceği zararlardan korunalım. Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »