Hafızayı Güçlendiren Tüyolar Nelerdir?

Yıldız Eryıldız




Unutkanlık ve Alzheimer ne yazık ki çağımızın hastalığı durumundadır. Bu konuda yapılan akademik araştırmalarda çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. ABD’deki Harvard Üniversitesi bu konuda yaptığı araştırma ve çalışmayı paylaştığında kadınların hafızasının, erkeklerden daha güçlü olduğu yönünde olmuştur. Ancak bu durumun menopoz dönemi ile beraber geriye doğru gitmeye başladığı belirtilmiştir. Hafızamızın güçlü kalması, ileri ki yaşlarda Alzheimer’den korunmak için ne yapmalıyız? Hafızayı güçlendiren tüyolar nelerdir? Hafızayı güçlendiren tüyoları biraz sabır ve düzenli olarak sizde uygulayabilirsiniz.

. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin. Hafızanız için gerekli olan besinleri tüketmeye başlayın. Haftada en az bir, imkan var ise üç kez balık tüketmeye çalışın. Diğer tüketmeniz gereken besin kalsiyum ve başka bir sürü vitamin barındıran, ayrıca B vitamini yönünden zengin olan brokoliyi düzenli olarak tüketin. Hafıza için gerekli olan başka bir besin havuçtur. Havuçta günlük olarak tüketilmelidir. Pof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiyesini aktaralım, gece yatmadan içeceğiniz bir bardak havuç suyu sizi Alzheimer ve unutkanlıktan koruyacaktır.

. Alkol tüketimi alışkanlığınız varsa bundan vazgeçin. Her gün alınan alkolün beyin hücrelerinin ölmesine sebep olduğunu hatırlatmak isterim.

. Sigara içiyorsanız size kötü haber; sigara tiryakilerinin Alzheimere yakalanma riski üç kat daha fazladır.

. Stresin vereceği zararı önlemek için yapmanız gereken düzenli olarak günlük spor yapmanız, zamanınız yoksa en az beş kilometre yürüyerek kan akışını ve kalbinizi koruyun. Beyin hücreleriniz içinde nefes egzersizi yapmalısınız. Yapacağınız düzenli nefes egzersizi sizi stresten koruyacak, aynı zamanda stres kontrolü yapmanızı sağlayacaktır.

. Uyku düzenine özen gösterin. Uykusuzluk Alzheimere davetiye çıkarmaktır.

. Çalışma ortamının stresinden uzaklaşmak için ve sağlığa yüzde yüz faydası ispat edilmiş olan sevdiğiniz arkadaşlarınızla buluşup vakit geçirmeniz, sosyal aktiviteler hafızaya iyi gelmektedir.

. İş ortamında not alma, yapacağınız işleri listeleyip planlama yapabilirsiniz. Bu durum işleriniz kolaylaştıracaktır. Hafızanıza da iyi gelecektir.

. Yeni öğrendiğiniz bir bilgi için hatırlamada kolaylık için kafanızda görsel bir imge veya görüntü oluşturma tekniğinden faydalanın. Yeni bilgi öğrenirken çevresel faktörlerden etkilenmeyecek şekilde yoğunlaşıp konsantre olun.

. Yaptığınız işi yüksek sesle tekrar edin. Sonrasında tereddüde düştüğünüzde bu eylemin size hatırlamanızda yararlı olacaktır. Örnek: evden çıkarken televizyonu kapattım mı? Diye aklınıza geldiğinde ve siz televizyonu kapattığınızda yüksek sesle televizyonu kapattım diye bağırarak yaptığınız işi söylemişseniz mutlaka hatırlayacaksınız.

. Anımsatıcılar aslında hatırlamada kullanılan bir tekniktir. Bu tekniği kullanırken liste veya isimleri kısaltarak ezberlemeniz daha kolay olacaktır. ”Kısaltma” tekniğinden başka kullanılan diğer teknik “aktrostiş” tir. Elektronikçi bir arkadaşımın dirençlerin üzerindeki renklerden değerlerini bulmaya çalışırken akrostiş tekniğini kullandığını gördüm. Tekerlemeyi yazıp baş harflerinden renkleri bulup değerlerini yazarak bu tekniği kullanmıştı.

Hafızamız bize ileri yaşlarda gerekli olduğundan, Alzheimere yakalanmamak için, hafızayı güçlendiren tüyoları uygulamak zor olmasa gerektir. Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın. 

Kaynak: Takvim Gazetesi / Yaşam


    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »