Saç Kayıpları Ertelenebilir mi?

Yıldız Eryıldız



Her insanın, kadın veya erkek olsun bir dönem saç dökülmesi, saç kayıpları olmuştur. Saç kayıpları, saç dökülmesi ertelenebilir mi? Kadın ve erkek arasındaki saç dökülmesi mukayese edilirse sebeplerin farklılığı hemen göze çarpar. Kadınların saç dökülmesinin birçok sebebi varken erkeklerin saç dökülmesi genetik yatkınlıkla fazlaca alakalıdır. Bu konuda yapılan araştırmalar, bilimsel çalışmalar genetik yatkınlığın ortadan kaldırılamayacağını ancak saç dökülmesinin alınacak önlemlerle saç kayıplarının ertelenebileceğini göstermiştir.

Erkeklerde sadece saç dökülmesinin nedenleri arasında genetik yatkınlık mı var? Saç dökülmesinde başka etken ve faktörlerinde olduğunu belirtelim. Normal ve sağlıklı bir insandan günlük olarak 80-120 tel saç dökülmesi olağan bir durumdur. Genetik yatkınlığın dışında saç dökülmesine ve saç kayıplarının yaşanmasının etkenleri arasında yaşlılık ve erkeklik hormonu testosteronu da sayabiliriz. Bir insanda erkeklik hormonu testosteron saç diplerinde çok etkili ve aktiftir. Saçlar için kreatinin önemini öncelikle belirtelim. Saç köklerinde oluşan fazla testosteron, saç kökleri kılıfında bulunan kreatini etkileyeceğinden erkeklerde saç dökülmesi daha çok görülür.

Saç dökülmesi ve saç kaybı yaşanmasının başka bir sebebi yaşlanmadır. İnsanın yaşlanma ile beraber yaşadığı hücre kayıplarından saçlarda etkilenerek paylarına düşeni alır. Saç dökülmesi ve saç kayıpları yaşanmaya başlar. Ne yapılması gerekir? Saç dökülmesi ve saç kayıpları ertelenebilir mi? Saç dökülmesine karşı hiçbir şey yapmayacak mıyız? Aslında çaresiz değiliz, saç kayıpları ertelenebilir.


Saç kayıplarını önleme de tüm dünyada trend olan Trikolojik yaklaşım ve destekle saç dökülmesi, saç kayıpları önlenebilir. Trikoloji, saç ve saç derisi ile alakalı problemlerin teşhis ve tedavisinde kullanılan bilimsel yöntemler olarak açıklamasını yapmadan geçemeyeceğim. Trikolojiye göre saç sorunları bir bütün olarak ele alınarak yaşam şeklinden yeme içme alışkanlıklarına, genetikten beden- ruh sağlığına ve doğal saç bakım alışkanlıklarına kadar geniş bir yelpazede incelenir.

Genetik ve kalıtımsal saç kayıplarını bilimsel olarak önlemek mümkün değildir. Genelde 18 ile 40 yaş arasında ortaya çıkan bu kayıpları uzmanından doğru bakım, kozmetik ürünler ve ağızdan alınacak ilaçlarla ertelenebilir. Bunun için başkası kullanmış bende kullanayım düşüncesinin yanlış olduğunu belirtelim. O uygulama kişiye mahsus olduğundan, ona iyi geldiyse sizi iyi gelmeyebilir. Bu yüzden saç kaybı başladığında yapmanız gereken bir uzmana gitmeniz doğru karar olacaktır. Saç dökülme sebeplerinin incelenmesi ve araştırılmasına uygun olarak verilecek tedavi ve uygulamalarla saç kaybı önlenebilir. Saç kayıpları yaşanmaya başladığında uzmana giymekten çekinmeyin. Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »