Dünyada İlk Gübreden Elektrik Üreten Tesis

İbrahim Öztürk




Manisa Celal Bayar Üniversitesi teknokent ile sanayi sektörünün işbirliği, 5 yıllık Ar- Ge çalışması meyvelerini vermeye başladı. Geçen ekim ayında elektrik üretmeye başlayan tesis, dünyada ilk gübreden elektrik üreten tesis olma özelliğini taşıyor. Bunun yanında dünyanın ilgisini de çekmiş durumda, ABD, Japonya, Singapur’dan tesis için talep var. Beş yılda 35 milyona malolan tesis tamamen Türk mühendislerin çalışması ile başarılmış durumdadır.

Tavuk çiftliklerinin yoğun olduğu bölgede yerinde ve düşünülmüş bu müthiş proje’de günlük 400 ton yaş gübre kurutulup, termal enerjiye dönüştürülüyor. Firma ürettiği ısı ve elektrik enerjisini kendi kullanıyor. Fazla elektrik enerji dağıtım firmasına satılarak değerlendirilmektedir. Gübre işlendikten sonra çıkan külleri tekrar tarımda kullanılması projenin sıfır atıkla çalışması anlamına geliyor.



15 Bin metrekare alana kurulan tesis çevreci olması, sıfır atıkla çalışması, projenin yerli ve milli olması, enerjideki dışa bağımlılığı azaltmaya katkıda bulunacak olması onu çok değerli kılıyor. MCBÜ Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Hüseyin Aktaş :” Burada gördüğümüz sadece Manisa açısından değil, ülkemiz ve dünya açısından da önemli niteliktedir. Ülkemize, üniversite ve sanayi iş birliğinin ne kadar iyi bir çalışma modeli olduğunu gösteriyor. Biz teknokent olarak ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz. “ diye konuştu.


 Projenin özelliği ilk biyokütle kojenerasyon olduğunu belirten İşletmenin Teknik Koordinatörü ve Yüksek Mühendis Dr. Turgut Oruç Yılmaz dünyada ilk gübreden elektrik üreten tesis’e yabancıların ilgisini anlattı. ABD, Japonya, Singapur gibi ülkelerdeki yabancı yatırımcıların ilgi odağı olan proje için şimdiden Singapur’un en büyük tavuk üreticisi olan firmaya 1,5 megawat elektrik üretecek proje hazırladıklarını belirten Yılmaz, Yurt içinde de büyük ölçekli bir yumurta üreticisine 3 megawat elektrik üretecek proje için anlaşma sağladıklarını bildirdi. Dünyada ilk gübreden elektrik üreten tesislerin ülke genelinde yayılması,çoğalması enerji sorununa çözüm olacaktır. Milli ve yerli projelerin dışa bağımlılığı azaltması, sağlayacağı istihdam, cari açığın azalması yönünden düşündüğümüzde, bu projelerden millet olarak gurur duyuyor ve destekliyoruz. Bu şekilde milli ve yerli projelerin haberlerini vermek dileğiyle hoşça kalın.  

Kaynak: CNNTÜRK.com                    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »