Türkiye’nin Harika Çocukları

İbrahim Öztürk




Türkiye’nin Harika Çocukları 

Türkiye’nin harika çocukları, Türkiye’nin geleceği olan gençler, önemli buluşlara imza atarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaklar, dışa bağımlılığı azaltmada, çevre kirliliğini önlemede, israfı önlemede yaptıkları buluşlar göz kamaştırıyorlar.



Denizleri temizleyecekler

İzmir  Foça’da yaşanan denize petrol dökülmesi sonucu yaşanan çevre felaketi, lise öğrencisi Simay Berber(17) ve Jülide Aynur’u çok etkilediğinden bu konuda yaptıkları çalışma neticesinde çöpe atılan köpük bardak ve tabaklardan denizdeki petrolü temizleyen ürünü geliştirdiler. Yüz kat ucuz, verimli olan geliştirdikleri ürünü İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Müdür yardımcısı Şükran Nurlu’ya  sundular. Türkiye’yi yurt dışında temsil ederek patent alıyorlar. Ürünün gelişiminde köpük bardak ve tabaktaki mevcut polistiren maddeden elde edilen pamuk benzeri madde ile yaptıkları deney sonucu bunların yağ tuttuklarını gördüklerini belirten mucitlerden Simay Berber yaptıkları çalışmaları anlattı.



İsrafı azaltacaklar

Aksaray Üniversitesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Yüksek lisans öğrencisi Behlül Koç(24)  ile Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Bahar Akyüz Yılmaz(24) 4 Ekim 2018 tarihinde Erciyes Üniversitesi Teknoparkta düzenlenen ve katıldıkları “Benim işim girişim” yarışmasında 1’nci olan ikili geliştirdikleri “Biyojel” sayesinde sebze ve meyvelerin bozulması önlenmektedir. Türkiye’de yılda tahminen 15 milyon ton sebze, meyve ve işlenmiş et israf olmaktadır. Örnek olarak dört günde bozulan kabağa sürülen jel kabağı on beş gün korumaktadır. Projenin mimarlarından Behlül Koç:” Ürünümüz sayesinde ülke ekonomisine bir yıl içinde 360 milyon lira katkı sağlamayı düşünüyoruz .“ demiştir.



Bu Sandalye Işık Saçacak

İzmir Atatürk lisesi 11 sınıf öğrencisi Cevat Ata Kabaağaçlı ve 10 sınıf öğrencisi Alperen Ovak “Termoelektrik sandalye” projesi ile katıldıkları INSPRO Uluslar arası Bilim Proje olimpiyatında, enerji alanında dünya ikinciliğini kazandılar. Proje de termoelektrik sandalye insan vücudundaki sıcaklığı alarak elektrik enerjisine çeviriyor. Cevat Ata Kabaağaçlı: “ sandalyenin maliyeti 100 lira civarında öncelikli hedefimiz sınıflarda bu projenin kullanılmasıdır. Enerji verimliliğini artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz “ dedi



7 bin liralık Makineyi 250 tl’ye ürettiler

Yapılan proje dahilinde makinelerin piyasadakilerle aynı işlevi görmesi, maliyetin bu kadar düşük olması bu projeyi önemli kılıyor. Samsun Ondokuz  Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik bölümünde okuyan Suriyeli Beşir Mahini ve Muhammet Avad kendilerine bu imkanı sağlayan Türkiye Cumhuriyetine teşekkür ettiler. Yapılan proje atık malzemelerden sanayiden toplanan malzemelerle yapılmış makine, bilgisayardan aldığı komutu alarak ahşap, plastik, aliminyum üzerine uygulama yapan CNC(siensi) makinesidir.

Türkiye’nin harika çocuklara, 2023 hedefleri, 2053 ve 2071 hedefleri için ihtiyacı vardır. Rahmetle andığımız dünyanın en genç profösörü olmuş Oktay Sinanoğlu’nun By By Türkçe kitabındaki “Bir New York rüyası adlı” makalesindeki günleri bizde özlemle bekliyoruz. New York’taki tabelelar, bilboardlardaki yazıların Türkçe olduğu, dünya’nın süper gücü Türkiye olan hayalimizin gerçekleşmesi dileğiyle


https://heybiliro.blogspot.com/2018/03/bye-bye-turkce.html#more

Kaynak: Türkiye Gazetesi           

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »