Kış Lastiğiniz Hazır mı?

Hamza Aslan


Kış Lastiğiniz Hazır mı?

1 Aralık itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti kara yollarında, şehirler arası yolculuk yapan tüm araçlar kış lastiği takmak zorundadır. Ne zamana kadar? 1 Nisan tarihine kadar takma zorunluluğu kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Yaklaşık olarak dört aylık bir süre kış lastiği takma zorunluluğu varken takmayanlara karayolları trafik kanununa göre cezai müeyyide uygulanır. Kış lastiğiniz hazır mı? Kış lastiği takma zorunluluğunun temelinde sürücü ve yolcuların can güvenliğini koruma amacı yatmaktadır.


Kış lastiği ve normal lastiğe, yazlık ayakkabı, kışlık ayakkabı giyme olarak düşünürsek niçin takılması gerektiği daha iyi anlaşılır. Kışın, plaja gider gibi terlikle sokağa çıksanız ayaklarınız üşüyecektir. Kış lastiği +7 Santigrad derecenin altındaki hava şartlarına göre yapılmıştır. En büyük farklardan birisi lastik diş derinliği, yaz lastiklerine göre daha fazladır. Farklılıklara bakacak olursak sırt desenindeki ayrıntıyı, kılcal kanal, omuz blokları, dişli yapısının farkını göreceksiniz.

Kış lastiklerinde kullanılan karışım sayesinde +7 derece ve altında sertleşme olmadan yol tutuşuyla, ıslak zeminde sürüş emniyeti sağlamasıyla, daha kısa fren mesafesine sahip olmasıyla üstün özelliklere sahiptir. Aracınıza alacağınız kış lastiği için doğru olan ebat, araç üreticisinin belirlediği ebatlardır. Bilinçsizce doğru ebat kullanmadığınızda, hayatınız için risk oluşturacaktır. 

Kış lastiği alırken ülkemizde kendini ispatlamış kurumsal olan bir markadan seçmeye özen gösterin. Kış lastiğinin üretim tarihine bakın. Üretimden sonra iki yıl rafta müşteri beklemişse, lastik ömrü normalde 10 yıl iken bekleme süresiyle aldığınızda lastik ömrü 8 yıla düşmüştür. Lastiklerinizin havasını sık sık en az 15 günde bir kontrol ettirin. Değişen hava şartları hava basıncını da etkileyecektir. Bijon somunlarının sıkılığına, sibop kapaklarının takılı olmasına dikkat edin.

Kış lastiğinizi dört aylık süre taktıktan sonra yaz lastiği değişimini mütakiben yapmanız gereken, kış lastiklerinizi serin ve kuru bir ortamda depolayın. Lastik ömrünü uzatmak için yapılması gereken; rutubet, asit, petrol gibi kimyasallardan uzak tutun. Diğer önemli bir husus lastiklerinizin güneş ışığını direk almasını engelleyin. Lastiklerinizi depolarken zeminden en az 10 cm yükseklikte ve dik olarak yerleştirin. Lastiklerinizi doğru depolamış olsanız bile beş yıl dolduğunda lastik ömrünü kontrol ettirin. Kış lastiğiniz hazır mı? 1 Aralıktan itibaren kış lastiğinizi takın. Yolculuk var ise stepneyi kontrol etmeyi de unutmayın.                 

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »