Günlerini Boş Geçirme

Hamza Aslan




Allahütealanın sevgili kulları, insanları irşad eden, yol gösteren evliyalar ve İslam alimleri yaptıkları sohbetlerle ve yazdıkları kitaplarla Müslümanlara ve insanlara faydalı olmaya çalışmışlardır. Türkiye Gazetesinde “Yolumuzu Aydınlatanlar “ adlı sütununda Vehbi Tülek her gün evliyaların hayatları ve sohbetlerinden aktardığı yazılarla yolumuzu aydınlatmaktadır ve ilgiyle takip ediyorum. Evliyanın büyüklerinden Ahmed İbn-i Salim hazretlerinin kıymetli nasihatlerini sizlere aktarmak istiyorum:

“ Nefsine değer veren, dinine değer vermez.”

“ Kula lazım olan şey, sünnete uygun olarak kulluğa yapışmak ve bu yolda yürümektir.”

“ Faidesiz ilim, sahibine menfaatten çok zarar verir.”

“ Fikri sıhhatli olanın sözü sadık, ameli halis olur.”

“ Tasavvuf, Allahütealanın emir ve yasaklarına uymakta sabretmektir.”

“Bir kimsenin gözünde nefsinin değeri olursa, ona işlediği günahı basit gelir.”

“ Allahüteala bir kuluna hayır murat ederse, ona Salih ve ihtiyar zatlara hizmet etmeyi, onların istedikleri işleri yapmayı, hayır yollarına girmeyi ve bu hayırları görmeyi nasip eder. “

“Tevekkül eden kimse, Allahütealanın hükümlerine razı olan kimsedir.”

“ Kim bir şeyin ona faydalı ve zararlı olduğunu bilmezse, cehaletini ortaya koyar.”

“İnsanı terbiye etmek, ona ihsanda bulunmaktan daha faydalıdır.”

 “Emîrleri hafif tutmak, o emri veren âmiri az tanımaktan ileri gelir. Eğer kul, emir veren, âmir olan Allahü teâlâyı tam hakkı ile tanırsa, emirlerini hafif görmez.”

“İlim ile meşgûl ol. Bütün Müslümanlara hürmet et. Günlerini boş geçirme, insanların arasında garip ol. İlim ve Müslümanlara hürmet ile meşgûl olman, Allahü teâlânın emirlerinden sana bir hissedir.”

“Yasaklardan, zararlardan kaçmak, iyi, faydalı şeyleri yapmaktan daha önce gelir. Hadîs-i şerîfte; (Emîrlerimi gücünüz yettiği kadar yapınız. Yasak ettiklerimden sakınınız) buyuruldu. Başka bir hadîs-i şerîfte; (Yasak edilmiş şeyin zerresini yapmamak, bütün insanların ve cinnin ibâdetlerinden daha çok sevaptır) buyuruldu. Bunun için, meşakkat olunca vâcib terk edilir. Fakat yasakları, hele büyük günahları yapmaya hiç izin yoktur.”

“Âyet-i kerîmede ve hadîs-i şerîflerde haram olduğu bildirilmeyen şeyler, aslı üzere helâl olur. Veya helâl ve haram diye hüküm olunamaz. Hanefî ve Şafiî âlimlerinin çoğu, böyle şeyler helâl olur dedi. İbn-i Hümâm, “Tahrîr” kitabında böyle söylüyor. Bunun için, Besmele ile kesildiği bilinmeyen hayvan ve zararı görülmeyen ota helâl denir.” buyurmuşlardır. (Vehbi Tülek, Türkiye Gazetesi)
Görüldüğü üzere Allah dostunun her nasihati çerçevelenip duvara asılacak niteliktedir. Bu nasihatleri okuyup insanın tefekkür edip, kendini, nefsini muhakemeye çekesi geliyor. Allahüteala bizleri Ehl-i sünnet itikadından, peygamber efendimizin yolundan ayırmasın. Bizleri sevgili peygamberimizin şefaatine nail eylesin. Amin.     


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »