Milli Gururumuz T129 Atak Helikoptere Yerli Radar





Türkiye, bulunduğu coğrafi konumu, jeopolitik durumu ve terörle olan mücadelesinden dolayı savunma sanayide dışa bağımlılığının bitmesi kaçınılmazdır. Terörle mücadelede kullanılan silah ve techizatı satan ülkelerin kendi silahlarının kullanılmamasını istemeleri sıkıntıya sebep olmaktadır. Kullanımı durumunda da ambargo uygulamaları kendi kendimize yetmemiz gerektiğini anlatmaktadır. Bu durumdan kurtulmak için devletimizin başlattığı savunma sanayindeki yerli ve millileşme harekatı başarıyla devam etmektedir. İnsansız hava araçları, ASELSAN’ın başarısı ve Türkhavacılık uzay sanayisini (TAİ) gibi kurumlarımızla savunma sanayisinde yerlileşme oranı %70’lere ulaşmıştır.

Milli gururumuz T129 ATAK, TAİ tarafından dünya çapında kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopterini üretmeyi başarmıştır. Atak helikopterinin özellikleri arasında ağır silah yükü ile zorlayıcı sıcak hava-yüksek irtifa görevleri için optimize edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılayacak, gece ve gündüz şartlarında yüksek manevra ve operasyonlarda kullanılacak performansa sahip olarak tasarlanmıştır.

T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif  helikopteri, görüş açısı azami ve iki pilotun tandem adı verilen arkalı, önlü oturabildiği kokpit dizaynına sahip, tekerlekli iniş takımları, üstün manevra kabiliyetine sahip beş palli ana rotor sistemi ve iki adet motorla yüksek kabiliyetli, asimetrik silah yükü, düşük görünürlük, darbeye mukavemet, balistik tolerans gibi bir çok özellikleri yapılan testlerle de ispatlanmış kendi sınıfında en iyi helikopterdir. Mühimmat açısından çok zengin bir yelpazeye sahip olmasıyla, ayrıca en modern elektronik harp ve elektro optik sistemleri bünyesinde barındırmaktadır. Atak programı kapsamında Türk kara kuvvetlerine 59 kesin 32 opsiyonel  toplam 91 adet, İçişleri Bakanlığına 9 adet olarak teslimatı yapılacaktır. Başta Pakistan olmak üzere ve bazı ülkelerle de anlaşmalar yapılarak satışı gerçekleşmiştir.

Milli gururumuz T129 ATAK helikoptere yerli radar takılıyor. İhtiyaç olan radar sisteminin de yerli olarak yapılması için çalışmalar başlamıştır. Meteksan tarafından yapılan MİLDAR Atış Kontrol Radarı, hem ağırlık hem boyut küçültülmesi üzerinde çalışıyor. Bir yıl içinde üretimi tamamlanıp, avyonik entegrasyonu sağlanacak olan MİLDAR dünyadaki benzer sistemler içinde küçük, hafif ve üstün performansı ile öne çıkıyor. Radar takılmasında amaç, elektro-optik sistemlerin hava şartlarının elverişsiz olduğu, zayıflayan performans durumunda, devreye giren radar sayesinde elektro optik sistemlerin hedefe yönlendirilmesinde ve silah angajmanında zaman kazanılması gibi operasyonel faaliyetlerde sağlanacak yüksek performans avantaj sağlayacaktır. En önemlisi ise Milli gururumuz T129 ATAK helikoptere yerli radar takılması ve dışarıya bağımlı olmamasıdır. Türkiye Cumhuriyetinin, her alanda başlattığı yerli ve milli üretim faaliyetlerini milletçe destekliyoruz. Destek için bize düşen üretimi Türkiye olan tüketim mallarını kullanmak olacaktır.


Kaynak: Türkiye Gazetesi                 

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »