Yapay Zeka Düşman mı? Dost mu?

İbrahim Öztürk




Hayatımızın her alanına giren yapay zeka düşman mı? dost mu? diye insan sorgulamadan edemiyor. Neredeyse her alanda karşımıza çıkmakta hatta ileri de çoğu insanın yapay zeka yüzünden, işsiz bile kalabileceği dillendirilmektedir. Ne yapalım? Yapay zeka hayatımıza girmesin mi? Gençler yapay zeka ile oluşacak bu ortama yeni çağa nasıl ayak uyduracak? Daha öncesinde teorilerde olan yapay zeka, günümüzde gelişen teknoloji yardımıyla gerçeğe dönüşmüş durumdadır.

Yapay zeka ile ilgili daha önce de yazdığımız yazılarda tarifini yaptığımız gibi algoritmik işlemlerle insanın düşünme, davranış biçimleri, hareketleri yapılan analizlerle çıkartılan yönergelere göre ortaya konulan akıllı sistemlerdir. Bu akıllı sistemler olarak yapay zeka sürekli tekrarlayan aynı zamanda belirli parametreler çerçevesinde sorun çözen ve kendini yenileyen sistemlerdir. Yapay zekanın gelişimindeki faktörleri sayacak olursak, gelişen yazılım ve kodlama, veri depolama ve bulut sistemleridir.

Yapay zeka düşman mı? dost mu? sorusuna cevap arayacak olursak, aslında işimizi elimizden alacak diye bakmak yerine yapay zekayı iş hayatına entegre edenlerin işini kolaylaştıracaktır. Yapay zeka sayesinde sağlanacak imkanlar dahilinde çalışanlar inovasyon ve kreatif düşünceye odaklanabilecekler. 2017 yılında düzenlenen Dünya ekonomik formunda Türkiye raporunda, Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerinde %52 ‘lik yüzde otomasyona uygun olduğu söylenmektedir.

Yapay zekanın üretim ve verimliliği artıracağı, artırdığı tecrübelerle sabittir. Dördüncü sanayi devrimine yani işine yapay zekayı entegre edemeyenler çağa ayak uyduramayacaklardır. Yapay zeka sadece bilişim sektörü ile sınırlı kalmayacak. Sürücüsüz şöför, finans, pazarlama, yönetim, bulut bilişim uzmanı, veri analisti gibi yeni meslekler çıkacak ama yapay zekanın kullanıldığı meslekler olacaktır.

Yapay zekanın insansı robotlarda kullanılmasıyla ilgili iki görüş mevcut, birinci görüş bu teknolojinin insanlığı ele geçireceği, insan medeniyetini yok edeceğidir. İkinci görüş ise insan medeniyetini daha yukarılara yükselteceğini savunmaktadır. Yapay zeka ile ilgili çalışma yapanlar, yaptıkları çalışmanın insan odaklı olduğundan tehlike yaratmayacağı görüşündeler ama yapay zeka zaten şu an hayatımıza girmiş durumdadır. Akıllı telefonlardan, televizyonlara kadar birçok cihazda kullanılmaktadır.
Türkiye’de bir çok kuruluş tüketici davranışlarını belirleme dahil bir çok alanda yapay zeka ve akıllı uygulamaları kullanmaktadır. 

Türkiye, yapay zeka konusunda, Milli Eğitim Bakanlığınında desteklediği,  bir çok proje ve çalışma ile hazırlanmaktadır. Zeka küpü projesi, Minik parmaklar geleceği programlıyor, dene-yap atölyeleri gibi bir çok projeyle 4. Sanayi devrimine dünya ile birlikte entegre olacaktır. Yapay zeka düşman mı? dost mu? Sorusuna umarım yanıt olmuştur. Doğru kullanıldığında insanların hayatını kolaylaştıran yapay zeka ile ilgili çalışmaları destekliyoruz. Treni kaçırmayalım.              

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »