Çocukların Kulaklık Kullanmasının Zararı Var mı?

Yıldız Eryıldız



Teknolojik cihazların hayatımıza girmesi ile çocuklarda bundan ister istemez etkilenmişlerdir. Tablet, bilgisayar oyunları çocukların gürültüye maruz kalmasına sebep olmaktadır. Çoğu aile belki de bu tehlikenin farkında değil ama sadece çocuklar değil yüksek volümle müzik dinleyen gençlerde ani işitme kaybına uğrayabilirler. Türkiye de 6-19 yaş arası çocuklar arasında yapılan yüzde 14,9’unda 16 desibellik kalıcı işitme kaybı yaşandığını biliyor muydunuz?

Florance Nightingale hastanesi Kulak, Burun, Boğaz(KBB) ve Baş boyun cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Erkan Aktan:” Günümüzde elektronik aletlere ulaşımın kolaylaşması son on yılda kulaklık kullanımının artmasına sebep oldu. Eskiden kocaman cihazlar ve küçük basit kulaklıklar vardı. Onların yerini küçük ama güçlü cihazlar ve kocaman kulaklıklar aldı. Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre 6-19 yaş arasında yapılan taramalarda bu çocukların 14,9’unda en az 16 desibellik kalıcı işitme kaybı saptandı. Bu çalışmada kulaklık kullanan çocuklardaki yüksek frekanslardaki işitme kaybının düşük frekanslara göre çok daha fazla olduğu görülüyor. Sürekli yüksek sese maruz kalmak akustik travma oluşturuyor. “ diyor.

İşitmenin de yaşa bağlı olarak azaldığını düşünürsek, doğuştan bir problem yoksa 16 desibellik işitme kaybı erken yaşta çok fazladır. Çünkü insan normalde 0-30 desibel arasını duymaktadır. Yüksek sesle, bağırarak kurulan emir cümlesi 50 desibeldir. Özellikle bilgisayar oyunlarındaki patlamalar hücre kaybına sebep olmaktadır. Günde 30 desibeli aşmayan bir saatini bilgisayar başında geçiren  çocuklara bunun zararı olmaz. Doz arttıkça çocuklara vereceği zarar fazla olur. 80-90 desibelle 15 dakika müzik dinleme ve veya oyun oynama bir saat 30 desibelle dinlemekten daha çok zarar verir. Anneler, babalar dikkat size iş düşüyor. Çocuklarınızı teknolojiden uzak tutamazsınız . Ama onların da zarar görmesini engellemelisiniz.

Eğitim ve öğretimde görmek ne kadar önemli ise işitme de öğrenmede o kadar önemli rol oynamaktadır. Çünkü az duymak zekayı da etkiliyor. Opr. Dr. Erkan Aktan sağlık bakanlığının yeni doğanlara işitme testini mecbur ettiğini bildirmiştir. Daha sonra gelişen işitme kayıplarının zor fark edildiğini tek taraflı işitme kayıpları da kelimelerin algılanması, öğrenme, sosyal becerilerde azalmaya sebep olur. Bir yerde aynı yaşta ve aynı zekaya sahip iki çocuktan birisi ileri giderken, duyamayan az işiten çocuk geride kalır. Çocukların kulaklık kullanması zararlı mı? sorusunun cevabı evet olmaktadır.

Bu durumda ne yapmalıyız? Erken teşhis çok önemlidir. Zihinsel gelişimin normal sürecinde ilerlemesi için erken teşhis ve tedavi olması gereklidir. Aileler teknolojik cihazlarda kulaklık kullanımını, çocuklara günlük bir saat kadar bilgisayar oyunları, film izleme gibi faaliyetlere müsaade etmelidir. 1 saatten fazlası işitme kaybıdır. Çocuklara kulaklık kullanımı konusunda az bir desibele sahip bir sesle bilgisayar oyunlarında eğitim vermeliyiz. Aman anneler babalar dikkat! Çocuklarımızı yüksek sesten koruyalım. Onlar kendilerine gelecek zararı bilmeseler de biz biliyoruz. Sağlıklı kalın, sağlıcakla kalın. 

https://heybiliro.blogspot.com/2017/09/cocuklarda-bilgisayar-bagimliligini.html#more


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »