Türk Cerrahtan Kırık Ameliyatı yapan Robot

İbrahim Öztürk



Samsun Gazi Devlet hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr. Doktor. Burak Tuna “Ortopedi Robotu” adını verdiği ve aynı zamanda patentini aldığı bir robot geliştirdi. Geliştirdiği robotu kırık ameliyatlarında kullanabileceğini ve büyüklük kolaylık sağlayacağını belirten Dr. Tuna 5 yıl önce zorlu bir kırık ameliyatından çıkınca, bu ameliyatın bir cihaz yardımıyla olabilir mi? düşüncesi üzerine bir mühendis arkadaşına danışarak başlattıkları çalışmalar sonuç vermiştir.

Samsun Gazi Hastanesinde Çalışan Ortopedi uzmanı Burak Tuna Robot’un hikayesini anlatırken:” Kırık ameliyatlarında kırık uçlarını elle uç, uca getiriyoruz. Bu her zaman istenilen şekilde olmayabiliyor. Bu durum aynı zamanda güç gerektiren ve hassas bir işlem olduğundan insan gücü her zaman yeterli olmayabiliyor. Hem de bu işlemin röntgen cihazını altında yapılmasından uzun süreli radyasyona maruz kalma durumu ortaya çıkıyor. 5 yıl önce ki zorlu ameliyattan çıkınca öyle bir robot olsun. Benim yerime geçsin.  Kırığın uçlarını hatasız, milimetrik, kısa sürede bir araya getirsin dedim. Bunu araştırdım. Sonra başlattığımız Ar-Ge çalışmalarında  bütün aşamalarda robotun nasıl olması gerektiğini ben tarif ettim. Prototipini yaptık ve patentini aldık. Hayvanlar üzerinde yaptığımız deney ve denemelerde başarılı olduk.

Bu ameliyatların uzun zaman ve zahmetli olduğunu belirten Dr. Tuna yeni buldukları kırık ameliyatı yapan “ Ortopedi robotu” ile normal de 2 saat veya daha fazla süren ameliyatları, robot sayesinde 15 dakika da yapılmaktadır demiştir. Kapalı ameliyatların avantajı enfeksiyon kapma riskinin ortadan kaldırılması ve çabuk iyi olmasıdır. Bu yapılan cihazı, devletin de desteğiyle üretimini yaparak önce halkımızın hizmetine sunmak asıl amacımızdır diyen Dr Tuna sonrasında “Ortopedi robotunu” tüm dünyaya pazarlamaktır dedi. Bizi gururlandıran Türk cerrahtan kırık ameliyatı yapan robot haberini vermektir. Yapılan bu tür başarılı Ar- Ge çalışma sonuçlarını, yeni buluş ve icatları vermeye devam edeceğiz.          


Kaynak: Haberturk.com         

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »