Adalet Kaça Ayrılır?

Yazar: Hamza Aslan





















İnsanlık için çok önemli olmuş, diğer bir tabirle en kadim konularından birisi de ahlak ilmi olmuştur. Ahlak ilmi üzerine bir sürü kitaplar yazılmıştır. Bunlardan birisi de Kınalızade Ali Efendi tarafından yazılmış olan Ahlak-ı Alai kitabıdır. Bu çok değerli kitap, Ahlak-ı Alai adaleti anlatırken açıklamasını şu şekilde yapmıştır:” Adalet üçe ayrılır. 

Birincisi, Allahü tealaya kulluk etmektir. Allahü tealanın merhameti, nimetleri, ihsanları, her mahluka yayılmıştır. Nimetlerin en büyüğü, kullarına saadet yolunu göstermesidir. Hakları yok iken, hepsini en güzel şekilde yaratmıştır. Ebedi, sayısız nimetler, iyilikler vermiştir. Böyle bir sahibe, yaratana ibadet etmek, onun ihsan ettiği nimetlere şükretmek elbette lazımdır. Adalet için sahibinin hakkını gözetmek icap eder. Her insanın yaratanına karşı borçlu olduğu bu kulluk hakkını eda etmesi vaciptir.

Adaletin ikinci kısmı, İnsanların hakkını eda etmek, yerine getirmektir. Devlete, amirlere, kanunlara karşı gelmemek, alimlere hürmet etmek, emanetlere vefalı olmak, alış veriş haklarını eda etmek ve vaatlerini ifa etmek, yerine getirmek lazımdır.

Adaletin üçüncü kısmı, geçmişlerin hakkını eda etmek, yerine getirmektir. Bu da onların borçlarını ödemek, vasiyetlerini ifa etmek, vakıflarını muhafaza etmek, korumak ve bıraktığı hayrat ve hasenetı devam ettirmekle olur.” 

Kınalızade Ali Efendi yazdığı Ahlak-ı Ala kitabında adalet kaça ayrılır sorusunun cevabını vermiştir. Adaleti anlatırken Ehl-i sünnetin şiarını da anlatmıştır. Ehl-i sünnetin şiarı: devlete, amirlere, kanunlara karşı gelmemektir. Her müslümanın ebedi saadet için, ebedi ve sonsuz hayat için Allahütealanın emir ve yasaklarına uyması, adaleti gözetmesi gereklidir.

Kaynak:http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=14871                             

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »