Robotlar İşimizi Alır mı?

İbrahim Öztürk




Bilim - kurgu filmlerinde seyrettiğimiz, her şeyi robotların yaptığı sahneler gerçek olacak mı? Aslında bir tartışma gibi görünen bu durum akademik çalışmaların somut, ortaya koyduğu sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapay zeka üzerine yapılan çalışmalarla şu an insanların çalıştığı bazı işleri robotlar yapmaya başlayacaklardır. Eyvah robotlar işimizi alır mı? diye panik yapmayın. Robotlara devredeceğimiz bu işlerin yanında insanın yapacağı yeni iş alanları da ortaya çıkacaktır.

Robotların devralacağı işlere bir göz atacak olursak: “ şoför, ofislerdeki veri uzmanının klavye ile yapacağı işler, servisten sorumlu garsonlar, otellerde resepsiyon görevlisi” gibi işleri robotlar yapacaklardır. BBC’nin yaptığı habere göre 2025’te insanların şu an yaptığı işlerin dörtte birini robotlar yapmaya başlayacaklar. Dördüncü sanayi devriminin getirileri; makineleşmek, robotlar dönemi olarak karşımıza çıkacaktır.

Şoförsüz araçların test sürüşleri sürmektedir. Şoförsüz araçlar olumlu ve olumsuz yönleriyle, uygulama da belli olacak bir durumdur. Çin’de fabrikalarda çalışacak robot işçiler üzerine çalışmalar devam ederken, robotların çalıştığı ilk fabrika Dongguan bölgesinde kuruldu. Yapılan çalışma ve planlama otuz bin çalışanın yerini, robotların alması üzerinedir. Forbes dergisinde bir şirket mali raporu veya yayınlanan bir spor haberini yapanın bir robot olabileceğini hiç düşündünüz mü? Şirket raporu Quill adlı bir yazılım sayesinde verilerin yüklenmesi ile beraber raporunuz hazır olacaktır. Robotların çok sayı da veriyi tarayıp hastalıklara teşhis koyup, tedavi sunacağını aklınıza getirdiniz mi? IBM’in süper bilgisayarı Watson ABD’de bir düzine hastane ile yaptığı anlaşma ile bu konu da çalışmalara başlamış, kanser tedavilerinde en iyi tedaviyi sunabilmektedir. IBM’nin süper bilgisayarı Quantumlarda bu alanda kullanılabilir.

Tüm bu örnekler kapsamında bazı işleri robotların yapacağı görülmektedir. Bu durumda bu işler, yapanlar, işsiz kalanlar ne yapacaktır? Robotlar işimizi alır mı? Alırsa ne iş yapacağız. Martin Ford Bu konu ile ilgili yazdığı kitapta “Rise of Robots” (Robotların Yükselişi) bilim kurgu olan kitabında önemli değişim ve radikal kararlar alınmazsa işsizlik ve ekonomik krizler çıkacağını belirtmektedir. Robotlara devredilecek işlerden sonra insanların yazılım, donanım, endüstriyel tasarım gibi birçok alanda yeni iş alanları açılacaktır. Bristol Üniversitesi öğretim görevlisi Nello Cristianini, robotların insanların işini alması konusunda:” Umarım öğretmenler, doktorlar ve hakimler insan olarak kalırlar. Çünkü bazen konuşacak birine ihtiyaç duyuyorsunuz” demesi düşündürücüdür.                  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »