ASELSAN’dan Tanklara Çelik Kalkan PULAT

Hamza Aslan





Türkiye’nin ve dünya’nın elektronik devi ASELSAN VE TÜBİTAK SAGE ortaklığında tanklara koruma sistemi geliştirilmiştir. Tanklara, zırhlı taşıyıcılara gelebilecek roket ve füze saldırılarına karşı koyarak, havada etkisiz hale getirecek koruma sistemi PULAT’ı geliştirerek savunma sanayide bir ihtiyacın daha giderilmesine sağlamıştır. ASELSAN’dan Tanklara çelik kalkan PULAT tabirinin kullanılmasının nedeni PULAT kelime anlamı olarak“çelik kalkan” demektir.

Tanklar halen orduların en etkili muharip, vurucu gücü olması nedeniyle muharebe alanlarında önemi devam etmektedir. Tank modernizasyonunda olan tecrübesi, tank teknolojisinde sistem değişikliklerini takip eden ve güncelleyen ASELSAN tankların dışarıdan gelecek tehlikelere karşı kendini koruma projesini başlatmış, TÜBİTAK SAGE ‘nin ortaklığıyla 2008 geliştirilen prototip üzerinden 2015’te savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzalanan sözleşme çerçevesinde özgün, 360 derecelik tam koruma sağlayan tanksavar füzesini kısa sürede algılayan, belli bir mesafede de imha edecek sistem çalışmalarını başlatmıştır.

PULAT sisteminde gelen tehditi algılamadan sonra mühimmat üzerindeki sensörler sayesinde yaklaşan füze ya da roketi en yakın ve uygun yerde patlatarak etkisiz hale getiriyor. Kısa mesafeden fırlatılan roketleri bile sahip olduğu ileri teknoloji ile uygun zamanda yok ediyor. PULAT modüler yapısı sayesinde birçok farklı tipte zırhlı araca da takılabiliyor. Askeri sistemlerin başka bir aşaması zor şartlara dayanıklılığı test edilip, gösterilip sonrasında onay verilmesidir. 

31 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde Milli Teknolojileri Geliştirme Altyapıları açılış töreninde yaptığı konuşmada” Günümüz dünyasında bağımsızlığı sağlam temeller üzerine oturmamız için tüm alanlarda yerli teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. Tıpkı savunma sanayinde olduğu gibi, her alanda kendi kendine yeten, teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktan başka çıkar yolumuz yoktur.” Dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törende canlı yayında tanklara çelik kalkan PULAT sistemi başarılı bir şekilde denendi. Testlerde yüz yüz başarı sağlanmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayinde olduğu gibi her alanda kendine yeten ülke olmaktan başka çıkar yolu olmadığını bununda “milli teknoloji hamlesi” ile mümkün olacağını belirtmiştir. Başarılı testlerin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan birde müjde verdi:” 2021 yılı sonuna kadar milli hava savunma sistemi ‘SİPER’in devreye gireceğini” açıklamıştır.                     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »