Peygamber Efendimizin Kainatı Şereflendirdiği Gün: Mevlid Kandili

Hamza Aslan



Bu gün Rebi’ül evvel ayının 11.günü yani 11’ini 12’sine bağlayan gece peygamber efendimizin kainatı şereflendirdiği gün: Mevlid Kandilidir. Bu gece mevlid kandilini inşallah idrak edeceğiz. İnsanlık tarihi en karanlık günlerini yaşarken, iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı, hak ile batılı ayırt edenin olmadığı, kız çocuklarının diri, diri toprağa gömüldüğü, her yerin zulmet içinde olduğu o günlerde, Yüce Rabbimiz bizlere acıyarak bu mübarek gecede sevgili peygamberimizi gönderdi.

Mevlid, kelime anlamı olarak doğum zamanı, rebi’ul evvel’de ilkbahar demektir. Her peygamberin ümmeti, kendi peygamberinin doğum gününü bayram olarak kutlarken, bugün de tüm Müslümanların bayramı, neşe ve sevinç günüdür. Müslümanlar için kıymetli bir gece olan Kadir gecesinden sonra en kıymetli gece bu gecedir. Peygamber efendimizin doğduğu için sevinenler affolur. Bu mübarek gece de Eshab-ı kiram da bir yere toplanıp mübarek geceyi idrak ederlerdi.

Yolumuzu aydınlatan İslam alimleri de bu mübarek geceye önem vermişlerdir. Zira bu geceyi bütün hayvanlar, cansız varlıklar, cinler, melekler birbirlerine müjdelerken, peygamber efendimizin dünyaya teşriflerinden dolayı sevinmektedirler. Mevlana Celaleddin Rum-i Hazretleri ; “ Mevlid okunan yerden belalar, sıkıntılar gider” buyurmuşlardır.

Çocuklarımıza bu mübarek gecenin önemi anlatılarak, sebeb-i hayatımız olan Peygamberimizin sevgisi aşılanmalıdır. Büyüklerimizi ziyaret etmeli, kandillerini kutlamalı, fakirlere ihtiyaç sahiplerine sadaka vermelidir. Bu mübarek geceyi kur’anı kerim okuyarak, kaza namazları kılarak, yapacağımız ibadetlerle  idrak etmeliyiz. İslamın azılı düşmanı Ebu leheb kendisine peygamber efendimizin doğumunu müjdeleyen cariyesini(Kadın köle) azat edip özgürlüğüne kavuşturduğu için her pazartesi günü azabının azaldığını, hafiflediğini rüyada kardeşi Abbas’a (radiyallahü anh) söylemiştir.

 Bu mübarek geceye olan sevgi, kafirlere bile fayda sağlamışken, iman edip onun ümmeti olan, O’nun sevgisiyle kalbini dolduran müminler nasıl fayda elde etmezler? Onun sevgisi her Müslüman için can simidi gibidir, tutunan kurtulur. Allahüteala kalbimizi sevgili peygamberimizin sevgisi ile doldursun. Ehl-i sünnet itikadından ve ehli sünnet yolundan ayırmasın. Mevlid kandilinizi tebrik eder, bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim.

Kaynak:  http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=2008

Kaynak: Türkiye Gazetesi/ M.Said Arvas                     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »