Gemilerin Rotası ASELSAN’dan

İbrahim Öztürk


Gemilerin Rotası ASELSAN’dan

Gemilerin rotası ASELSAN’dan, alınan bilgiler doğrultusunda şirket, su üstü ve su altı platformlarda kullanılmak üzere geliştirdiği seyir sistemleri ürün ailesi (MI-TOS) altında bulunan Askeri Gemi Elektronik Harita Sergileme ve Bilgilendirme Sistemi (WECDIS), sivil gemi versiyonu (ECDIS), Sayısal I-Z (Plotlama) Masası ürünleri, Türk Loydundan Tip onay sertifikası aldı. Türk Loydu 1962 yılında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası tarafından kurulmuş, birçok değerli paydaşa sahip klaslama, muayene ve belgelendirme hizmetleri sağlayan bir “ Klaslama ve Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu”dur. 

 ASELSAN, Türk Loydundan aldığı Tip Onay sertifikası sonrası, MI-TOS ürün ailesine ait 4 sistem (2 adet WECDİS, 2 adet Sayısal I-Z Masası ) TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) Projesi kapsamında fabrika kabul testleri de başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında WECDIS ilk olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek. 

WECDIS seyrüsefer sisteminin özelliği, Türkiye’de deniz araçları için milli olarak geliştiren ilk seyir sistemidir. WECDİS  seyrüsefer sistemi uygun yedekleme mekanizmaları ile beraber Uluslar arası standartlara (SOLAS) göre kullanımı zorunlu güncel elektronik haritalarla uyumlu içerik ve bilgileri sunmaktadır. 

Sistem, Seyir sistemlerinden alınan konum, yönelim, yere ve denize göre hız gibi seyir bilgilerini kullanarak, elektronik seyrüsefer haritaları üzerinde, ilgili seyir personeline rota planlama ve takibi gibi yeteneklerle, aldığı verilerle güvenli seyir kabiliyeti sunar. ASELSAN WECDIS, taşıdığı askeri fonksiyonlarla taktik ve durumsal farkındalık oluşturmaktadır.

WECDIS yardımcı ekipmanlarıyla entegre olabilen yüksek güvenirlikli, genişlemeye açık bir sistem olarakta, seyir radarı, D/GPS, manyetik pusula, iskandil, parakete, ANS, cayro pusula, (W) AIS, meteorolojik sistemler gibi yardımcı ekipmanlarıyla bütünleşerek ihtiyaçlara göre ölçeklendirilebiliyor. ASELSAN tarafından yapılan su üstü ve su altı platformlarda kullanılacak, seyir sistemi yerli ve milli olarak üstün teknolojik özellikleriyle Türk silahlı kuvvetlerinin gücüne güç katacak. 

Kaynak:  AA, Türkiye Gazetesi                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »