Güzel Ahlak Nedir?

Yazar: Hamza Aslan



Son zamanlarda gazete, radyo, televizyon ve diğer sosyal medya araçlarıda kullanılarak Amerika, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde yapılan muhtelif saldırılar nedeniyle islamiyete ve Müslümanlara birazda bilinçli olarak ağır bir şekilde dil uzatılmaktadır. Kurgulanan bir algı operasyonu ile İslamiyetin tasvip etmediği işleri Müslümanlar yapıyormuş gibi gösterilmektedir. Peşinen söyleyelim ki, cana, mala, ırza hücum etmek asla ve kata islamiyetin uygun görmediği, tasvip etmediği işlerdir.

Bu gün bile bazı adil tarihçiler olsun, Avrupalılar Fatih sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethi sırasında gayri Müslimlere gösterdiği iyi muameleyi hala anlatmaktadırlar. İslamiyette  adalet karşısında sultanda, çobanda eşittir. Adalet herkes için vardır. Fatih sultan Mehmet Han’ın bir Yahudi ile yapılan mahkemeleri meşhurdur. Kadı’nın(Hakim)  huzurunda ayakta ve yan yana durarak mahkeme edilmeleri, adalet karşısında herkesin eşitliğini gösterir.

“ L’Humanisma de l’İslam” adlı eser sahibi Marcel A Boisard eserinde” Tarihte ilk defa insana sosyal, ruhi, siyasi, ahlaki, hukuki değerlerini en iyi şekilde veren, bu anlayışla büyük bir medeniyet ve eşsiz bir kültür meydana getiren İslamdır…” demektedir.

İnsanlık alemi, tüm dünya insana kıymet vermeyi islamiyetten öğrenmiştir. Başka kültür ve medeniyetlere baktığımızda insana acımasız davranılmıştır. İnsana adil davranmayı, adil muameleyi İslamiyet getirmiştir. İslamiyetin insana yaklaşımı, zarar vermek şöyle dursun, insanın kalbini kırmayı yasaklamıştır, men etmiştir. Peygamber efendimiz” Bir mü’minin kalbini kırmak, kabeyi yetmiş iki defa yıkmaktan daha şiddetlidir.” buyurmaktadır. Bu durum sadece müslümanlar için mi geçerlidir?

İslamiyet, Bütün vatandaşlarına, gayri müslimlerede adaletle davranmayı, zulmü ve haksızlığı yasak eder. Peygamber efendimiz bu konuda“kim bir zimniye (gayri Müslim vatandaşa) zulm eder veya taşıyamayacağı yükü yüklerse, ben o kimsenin hasmıyım.” Buyurmuşlardır.

Yunus Emre kalp kırmayı, gönül yıkmayı aşağıda anlattığı gibi
“Bir gönül yıktınsa, bu kıldığın namaz değil,
Yetmiş iki millet dahi, elin yüzün yumaz değil”
kalp kırmamak gerektiğini anlatır. İslami ilimlerden biriside tasavvuftur. Tasavvufun konusu da insanların ruh olarak olgunlaşmasını sağlamaktır.

Avrupalılar zamanında Endülüs Emevi devletindeki yüksek ilimden ve teknolojiden faydalanarak gelişmişlerdir. Şimdide günümüzde ahlaki yönden iflas etmişler, perişan durumdadırlar. Şu an içinde bulundukları durumdan kurtulmak için çareler ararken, kurtuluşun İslamiyette olduğunu göreceklerdir. Güzel Ahlak nedir? sorusunun cevabına gelince; “Dinin ve aklın beğendiği güzel huylara Güzel ahlak denir.”


“Allahü Teala, kullarının iman etmelerini, ibadet yapmalarını, güzel ahlaka sahip olmalarını, kendi aralarında kardeşce yaşamalarını, sevişmelerini, birbirlerine yardımcı olmalarını istemiş ve emretmiştir.” (Prof.Dr Ramazan Ayvallı Türkiye Gazetesi)                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »