KRAMP NEDİR? KAS SPAZMI NASIL OLUR?

Yazar: Yıldız Eryıldız



İnsanın kaslarında istem dışı meydana gelen kasılma ve ağrıya kramp ya da kas spazmı denir. Kısaca verdiğimiz bu tanımdan sonra kramp nedir? Kas spazmı nasıl olur? Sorusunun cevabını detaylı olarak anlatacak olursak: Normalde iskelet sistemini saran kaslar hareket etmemizi sağlar. Hareket edebilmek içinde kasılıp, gevşeme olur. Kramp oluşumu kasılan kasın gevşemeden tekrar kasılması yahut beynimiz kaslara gevşeme sinyalini ulaştıramaz, koordinasyon sağlanamamasından sonra kramp çok sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu ani ve istem dışı kas kasılmalar bir kas grubunda olabilir. Ama en çok krampın olduğu bölgeleri sıralayacak olursak: alt bacak, arka bacak, ön bacaktır. Diğer görüldüğü yerler kollar, ayaklar, eller ve midede görülebilir. Krampı yaşamamış insan yoktur. Kimisi denizde, havuzda veya bir etkinlik yaparken bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
 Özellikle bazı sporlarla uğraşan insanlar arasında yaygın olarak görülür. Maraton koşucularında, atletlerde, bisikletçiler, futbolcular mutlaka kas krampı ile karşılaşmışlardır. Kramplar hayatın sonu değil, uygulanacak tedbirlerle buna karşı önlemler alınabilir. Önlemleri anlatmadan önce nedenlerine bakalım.

Kramp Girmesinin Nedenleri  

. Krampta en büyük neden D vitamin eksikliğidir.

. Önemli bir vitamin olan B1, B5, B6 eksikliği krampa sebep olur.

. Diğer krampa sebep olabilecek potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi vitamin eksikliğidir.

. Vücuda az su alımı, az sıvı alımı sebep olur.

. Ms hastalığı ve aşırı terleme etkiler.

. İdrar söktürücü ilaç kullanılma durumunda vücutta eksilen suyun yerine konulmaması

. Kusma, ishal gibi durumlarla vücudun aşırı sıvı kaybı

. Fazla hareketsizlikten yetersiz kan dolaşımının olması

. Sinir sıkışmasıda bir kramp sebebidir.

. Isınmadan, egzersiz yapılmadan spora başlanması krampa sebep olur.

. Sporla aşırı uğraşmanın neticesinde kasların yorgunluğundan kramplar oluşabilir.

Kramp nedir? Kas spazmı nasıl olur? Sorularının cevabını anladığımıza göre şimdi kramp nasıl geçer? Doğal çözümler nelerdir.

Soğuk Kompres

Kramp girdiğinde öncelikle kramp giren bölgeye sıcak su torbası veya sıcak kompres uygulanır. Sıcak kompres uygulandıktan sonra o bölgeye soğuk kompres uygulanır. Soğuk kompresle beraber acının uyuştuğunu göreceksiniz. 2 gün boyunca iki saatte bir 15 dakika soğuk kompres işlemi tekrarlanarak tedavi edilir.

Sıvı Tüketin

Krampın bir sebebininde vücudun susuz kalması olduğunu belirtmiştik. Bol su içerek vücudun su ihtiyacını karşılamalısınız. İnsan için gerekli olan uzmanların tavsiyesine göre içmeniz gereken suyu mutlaka içmelisiniz. Egzersizler sırasında kramp yaşıyorsanız, egzersiz öncesi yaklaşık 2 saat önce bol su için. Ayrıca içeriğinde bol su bulunduran meyve ve sebze tüketiniz.
Masaj yapın
Kramplı bölgenin sertliğini, acıyı ve ağrıyı azaltmak için masaj yapabilirsiniz. Kramp sorunlarınız uzun süreli ise masaj gerekli olmaktadır. Masaj sonrası bu bölgeye sıcak kompres ya da sıcak havlu uygulayın.

Esneme egzersizleri

Kramp giren bölgedeki kas grubunu yapacağınız egzersizlerle krampları önleyebilirsiniz. Esneme egzersizlerini 20-30 saniyelik sürelerle yapın. Esnetme hareketleri sonrası bölgeyi nazikçe ovun. Kas kramplarında tedavi için yüzmeye başlayabilirsiniz. Su içerisinde yapılan hareket ve esnemeler acıyı azaltır. Soğuk suyun iltihaba iyi geldiği, ayrıca acı ve ağrıyı dindirdiğini hatırlatalım.

Doğal Çözümler

Doğal çözümler olarak sunacağımız malzemeleri sıralarsak: karanfil yağı, elma sirkesi, sarı hardal krampa iyi gelmektedir. Elma sirkesi potasyum bakımından çok zengindir. Vücutta potasyum eksikliğinin krampa sebep olduğunu bildiğimize göre bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi katın. Bu karışımı günde bir defa için. Gece bacağınıza kramp girme durumu varsa bir tatlı kaşığı sirke, bir tatlı kaşığı bal, bir yemek kaşığı laktatı, yarım bardak ılık suya karıştırın. Geceleri yatmadan yarım saat önce için. Bitkisel kürleri mutlaka doktorunuza danışarak kullanın.


Sarı hardal içeriğinde asetik asit bulundurduğundan bir tatlı kaşığı hardal sinir taşıyıcılara iyi geleceğinden ağrıyı yok eder. Karanfil yağını az ısıtıp ağrıyan bölgeye sürün. Yaklaşık beş dakika masaj yapın. İltihaplanıp şişme önlenir. Ağrı kesici özellikleri vardır. Sporu, yürüyüşü ve günlük egzersizi hayatınız bir parçası yapın. Spor eşittir: sağlık, mutluluk, esenlik demektir.Sağlıcakla kalın.           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »