ÜLKE, ÜLKE TÜRKİYENİN ELİ TİKA PROJELERİ: MOĞOLİSTAN

Yazar: Hamza Aslan




Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TİKA’yı anlatırken kullandığı tanım çok anlamlıdır:” TİKA çalışanları bulundukları ülkelerdeki çağdaş alperenlerdir” Din, dil ırk gözetmeksizin kimin yardıma ihtiyacı varsa yardım elini uzatması bize ülke, ülke türkiyenin eli TİKA projeleri dedirtmektedir. Bu makalemizde anlatacağımız TİKA’nın Moğolistandaki devam eden projeleridir.

TİKA daha önce Moğolistandaki Türk Anıtları Projesi (MOTAP) kapsamında Orhun yazıtları korumaya alınarak, Orhun Müzesi ve Bilge Kağan karayolu yapılmıştır. Türk milleti için çok önemli olan bu anıtların yok olmaya yüz tuttuğu bir anda böyle bir hizmetin yapılması çok yerinde olmuştur. Milliyetçilik tarihine, eserlerine, kültürüne  sahip çıkmakla olur.

Bu projenin devamı niteliğinde olanTİKA'nın yaptığı,  başkent Ulanbatur’un Nalayh kasabasında ikinci Türk Müzesini açmaya, bu konudaki çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Bilge Tonyukuk bölgesinde çalışmaları incelemek için gelen TİKA Başkan yardımcısı Ali Maskan “ Bilge Tonyukuk Külliyesi olduğu bu alanda yapılan kazı çalışmalarının sonucunda büyük bir Müze kurulması planlanıyor. Belki 10 yıl sürecek bir süreç bu tarihsel dokuyu dünyaya tanıtmak için Müze inşa edip insanlara anlatmak boynumuzun borcudur. Nereyi kazarsanız altından tarih çıkıyor. Bu coğrafyada yaşayanlar aynı kökten gelen dili konuşuyor.” Dedi.

Türkiyenin en önemli tarihçilerinden ve Göktürk tarihçisi olarak yeri tartışılmaz olan Türk kazı heyet başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl bu anıtın Türk tarihi açısından ilk olması, İslam öncesi dönem hakkında bilgi vermesi onu değerli kılıyor. Anıtta anlatılanların bilgelik taşıması, devlet idaresinden, iç ve dış düşmanlardan bahsetmesi ders niteliğindedir.  Bu proje kapsamında 6 arkeolog görev yapmaktadır. Arkeologların 3 Türk 3 moğol olarak kazı çalışmaları devam etmektedir.


Kazı bölgesine gelen Türkiye'nin Moğolistan Büyükelçisi Murat Karagöz “ Burası Türkiye için çok önem taşıyan bir ata toprağı, İlk Türk devletinin doğduğu topraklar. İnsanlığın ortak mirası. Moğolistan ile üst düzeyde ilişkiler içerisindeyiz. 2011’de Moğolistan Türkiyeyi 3. Komşusu ilan etti. Lojistik açıdan ulaşımı kolay değil. Şuan 900 öğrenci Türkiyede burslu öğrenim görüyor” diye konuştu. Büyükelçi Karagöz uçak seferlerinin arttırılması ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirtti. TİKA eli Moğolistan projelerinin devam etmesinin Türk tarihi açısından, Kültürümüz açısından önemlidir.

 Ülke ülke Türkiyenin eli TİKA projeleri: Moğolistan belki de yapılan en değerli işlerden birisidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanın söylediği gibi ” Unutmayınız ki gitmediğiniz yer sizin değildir” Ecdadımızın bıraktığı eserlere, kültür hazinelerine sahip çıkmak bize düşüyor. 




Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »