İYİ İNSAN OLMAK, GÜZEL AHLAKLA MÜMKÜNDÜR

  Yazar: Oğuzhan Dilmeç



Peygamberler tarihine baktığımızda, peygamberlerin hayatlarını incelediğimizde,hepsinin amacı iyi insanlar, güzel ahlaklı insanlar, ahlaki seviyeleri yüksek cemiyetler yetiştirmek olmuştur. Sonuçta iyi insan olmak, güzel ahlakla mümkündür. İyi insan olmak için, insanı kamil  yani olgun Müslüman olabilmek gerekiyor.  İyi insan olabilmek içinde güzel ahlaka sahip olmak gerekiyor. Güzel ahlaka sahip olmak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık yapmakla elde edilir. Allahüteala peygamber efendimizi kur’an-ı kerimde överken “ Gerçekte sen büyük bir ahlak üzeresin” (Kalem 4) buyurmuşlardır.

İyi insan, güzel ahlaklı olmaktan geçer. Bunun için güzel ahlaklı kişilere gıpta etmek, onlar gibi olmaya gayret etmek gerekiyor. Peygamber efendimiz hadis-i şeriflerinde buyuruyorlar ki “ Nimete kavuşmuş olanlardan, tevazu gösterene ve kendini hep kusurlu bilene, helalden kazanıp, hayırlı yerde sarf edene, fıkıh bilgileri ile hikmeti(tasavvufu) birleştirene, helale harama dikkat edene, fakirlere acıyana, işlerini Allah rızası için yapana, huyu güzel olana, kimseye kötülük yapmayana, ilmi ile amel edene ve malının fazlasını dağıtıp, lafının fazlasını saklayana müjdeler olsun.” (Teberani)

Güzel ahlaklı olmanın da bazı alametleri işaretleri vardır. Güzel ahlaklı insan arkadaşlarının hatasını aramaz. Hüsnü zan (iyi zan) eder. Su-i zandan  (Kötü zan) kaçınır. Güler yüzlü ve edepli olur, Allah için sever, Allah için buğzeder. Emanete riayet ederek, gıybetten kaçınır. Komşu ve arkadaşlarını koruyup, haya sahibidir ki haya bütün hasletlerin başıdır.

Peygamber efendimizin güzel ahlakla ilgili buyurmuş oldukları bazı hadis-i şerifleri bildirelim.

“Sizin imanca en güzeliniz, ahlakça en güzel olanınızdır.” (Hakim)

“ Ya Rabbi senden, sıhhat, afiyet ve güzel ahlak dilerim” (Haraiti)

“ Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Beyheki)

“Güzel ahlak, büyük günahları, suyun kirleri temizlemesi gibi temizler. Kötü ahlak ise, Salih amelleri, sirkenin balı bozduğu gibi bozar.)(İ. Hibban)

“ Din, Güzel ahlaktır.” (Deylemi)

“ Müminlerin iman yönünden en faziletlisi ahlakça en iyi olanıdır. (Tirmizi)

“ Şu üç şey bulunan kimsenin imanı kamildir: Herkesle iyi geçinen güzel ahlak, kendini haramlardan alıkoyan vera, cehlini örten hilm.”(Nesai)

“Allahüteala buyuruyor ki: size gönderdiğim İslam dininden razıyım, (bu dini kabul edip, bu dinin emir ve yasaklarına riayet edenlerden razı olur, onları severim.) Bu dinin tamam olması, ancak cömertlikle ve iyi huylu olmakla olur. Dininizin tamam olduğunu her gün, bu ikisi ile belli ediniz! “ (Teberani)

İyi insan olmak, güzel ahlakla mümkün olduğu hadis-i şeriflerden de anlaşılmaktadır. İslamiyetin güzel ahlaka verdiği önemi görüyoruz. Evvela güzel ahlakı kendimizde, yüce dinimize uyarak, dinimizi yaşayarak alemlere rahmet olarak gönderilen peygamber efendimize layık “hayırlı ümmet” ve “insanı kamil” olmaya çalışmalıyız. İyi insan olmak, güzel ahlakla mümkündür.     

     


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »