Akıllı Kişi Kimdir?

   Yazar: Oğuzhan Dilmeç



Akıllı Kişi Kimdir?

Akıl bir insan için çok değerlidir.  Çünkü akıl sayesinde insan iyi ve kötüyü ayırt edebilir.  Allahüteala insanı yarattığında hakkı batıldan ayırt edebilmesi için aklı verdi. İslamiyette akıl önemli, çünkü İslamiyet akıl dinidir. Peygamber efendimiz Hadis-i şeriflerinde “ Aklı olmayanın dini yoktur.” buyurmuşlardır Ama her insanın aklını birbiriyle karşılaştırdığımızda eşit olmadığını göreceksiniz. Akıl akıldan üstündür. Bir alimin aklı ile bir cahilin aklı aynı olamaz. İnsanların farklılığı akıl içinde geçerlidir. Eşit olsaydı herkesin aynı düşünmesi kaçınılmaz olurdu. Kişi sadece aklına göre hareket ederse, sadece ona uyup, sadece ona güvenirse ve yanılan kimseye felsefeci denir. Akıl’ı göze benzetirsek, İslamiyette ışık gibidir. Yani göz, ışık olmadan göremez. Akılda hakikati göremez. Görebilmesi için İslam ışığı gerekir.  Eğer İslam hak ile batılı bildirmeseydi aklımızla bulabilir miydik? Mümkün değil bulamazdık. Peygamber efendimiz hadis-i şeriflerinde bildirmişler:”Akıl, hak ile batılı birbirinden ayıran bir nurdur” O zaman hak ile batılı ayıramayana akıllı denmez.
Sorumuza gelelim, o zaman akıllı kişi kimdir? Hadis-i şerifte “Akıllı, Allah’a ve Peygambere inanıp ibadetlerini yapandır.” buyurulmuştur. İnandığı halde Allahütealanın emrini yapmayan, ibadetlerini yapmayan kimsenin aklı tam değildir. Hadis-i şerifte “ En akıllı, Allahütealadan en çok korkandır.” buyurulmuştur. Ayrıca Allahütealanın yüce kitabı kur’an-ı kerim de mealen ” Allahtan en çok korkan alimlerdir” buyuruluyor. Bu ayeti kerimeden de anlaşılacağı gibi en akıllı kimseler alimlerdir. Peygamber efendimize sordular:

"Ya Resulallah en alim kimdir?"

"En akıllı olandır."

"Aklı en çok olan"

"En faziletli kimdir?"

"Aklı en üstün olandır.

      Anlaşılmıştır ki, ilmi ve ibadeti çok olan daha akıllıdır. Yine Peygamber efendimize bir insanın akıllı olduğunun nasıl bilineceği sorulduğunda Peygamber efendimiz, “ Haramlardan daha çok kaçan, hayırlı işlere daha çok koşan daha akıllıdır”
    
Zeka’nın ne olduğunu anlatmak istersek, sebep ile sonuç arasındaki bağlılığı anlama ve düşünebilme yeteneğidir. Buradan anlaşılmaktadır ki her akıllı zeki, her zeki olanda akıllı olamaz. Esas olan zeki kişi, tecrübelerle, akıllı kimselerden öğrendiği bilgi ve kaidelerle büyük işler başarabilirler. Ayrıca bir çok gayri müslimin zekiliği bilinmektedir. İnsan zekasının karşısında bir aslan veya kaplanın zekası kuvvetli olsaydı, bu hayvanlar ötekilerden çok daha tehlikeli olacaktı. Akılsız olan, dinsiz kişi zekasının seviyesine göre, çokluğu kadar topluma tehlikesi olur.

Hakkı, batıldan ayıran aklımız sayesinde, peygamber efendimizin buyurdukları gibi “ Akıllı, Allahütealadan en çok korkan, onun emir ve yasaklarına en güzel uyandır.” (İbni Muhber)           



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum
Unknown
admin
15 Ocak 2018 08:02 ×

ALLAH RAZI OLSUN

Unknown
Cevapla
avatar