ÜLKE, ÜLKE,TÜRKİYE’NİN ELİ TİKA’NIN PROJELERİ

  Yazar: Hamza Aslan


ÜLKE, ÜLKE,TÜRKİYE’NİN ELİ TİKA’NIN PROJELERİ

Makalenin başlığından da anlayacağınız şekilde TİKA(Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarif edilirken söylenecek tek bir cümle kurmak gerekiyor; “Ülke, ülke Türkiye’nin eli TİKA’nın projeleri” Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan “Dünyanın her yerine uzanıp nerede dertli varsa oraya gidip az veya çok yardımda bulunacağız” Cümlesi TİKA’nın projelerini anlatır. TİKA’nın yeni projesi Vietnam Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (SUSDEC) işbirliği ile beraber Vietnam’ın Ninh Thuan Dak Nong ve Nghe An bölgelerinde mevcut olan 12 adet anaokulunda ihtiyaç üzere bu okullara su arıtma tesisleri kurulmuştur.

Başbakan Binali Yıldırım TİKA’yı anlatırken “ Bizden el isteyenlere dilini, dinini, ırkını sormadık, elimizi uzattık. Bu gün ve yarında onların yanında olacağız.” Sözleri ile TİKA’nın dünyanın her yerinde bir ihtiyaç varsa insani düşünce ile yardımına koştuğunu anlatır. Sadece Müslüman ülkeler değil dünyanın dört bir yanına götürdüğü yardımlarla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanın dediği gibi “TİKA çalışanları bulundukları ülkelerdeki çağdaş Alperenlerdir” Vietnamdaki projede çocuklara yönelik bir proje olması yönüyle çok değerlidir. Afrika dahil Uzak doğuda bazı bölgelerde Temiz içme suyuna ulaşmak zordur. Temiz içme suyuna ulaşılamadığı için dünyada çocuk ölümleri olmaktadır. Bu açıdan yapılan projenin çocuklara yönelik olması ve proje kapsamında su arıtma sistemlerinden yararlanacak olan çocuk sayısı 2000 civarındadır.

TİKA bu projeyi Vietnam için önemli olan SUSDEC( Vietnam sürdürülebilir kalkınma merkezi) ile yaptığı işbirliği sayesinde tamamlamıştır. Anaokulları dağlık ve merkeze uzak olmasından dolayı içme suyundan mahrumdular. Bu proje sayesinde 12 anaokulu sağlıklı içme suyuna kavuştular. Yapılan projenin eğitim ve öğretimin en başında olan minik dimağlar, okul öncesi çocukların olması değerli kılıyor. Projeden yararlanan okulların müdürleri Türkiyeye müteşekkir olduklarını, duydukları memnuniyeti bildirmişlerdir. 

TİKA başkanı Dr. Serdar Çam Sözleri ile bu makalemizi bitirelim:”Türkiye, uluslar arası ilişkilerden ekonomiye, sanattan sosyolojiye etkin olduğu her alanda yüksek performans göstermiş; etkili kararlar alarak ve doğru adımlar atarak kalkınma tecrübeleri konusunda diğer ülkeler için bir model haline gelmiştir. TİKA, Türkiye’nin kalkınma tecrübesinin başka ülkelerle paylaşılması ve işbirliği ortaklığı anlayışı ile çalışmaktadır.” TİKA’nın bir çok ülkede yaptığı bitirdiği veya hala devam eden projeleri mevcuttur. Bazı projelerini kısaca belirtelim: Kosovada Tikadan Okul öncesi  eğitime destek, Yemen’e Sahra hastanesi, Bosna Hersek  Bağımsız Sendikaları Birliği Hizmet Binası gibi bir çok proje yapılmış halen devam etmekte olanları başka bir makalemizde yazalım. Ülke ülke Türkiyenin eli TİKA’nın projeleri    


Kaynakça: http://www.tika.gov.tr/tr/haber/tika%27dan_vietnam%27da_12_anaokuluna_su_aritma_sistemi-40612
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »