Üniversitelerde çok seslilik faydalı mı?

 Yazar: Oğuzhan Dilmeç



Üniversitelerde çok seslilik faydalı mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Boğaziçi üniversitesi mezunları programında yaptığı konuşmada önemli konulara değindi. Önemli olanları maddeler olarak sıralayalım;

.Yerli ve milli duruşa sahip olmak

. Çok seslilik yerine bazı üniversitelerde ideolojik olarak tek seslilikle ilgiliydi.

Değinilen konular üniversitelerimizdeki eğitim ve öğretim açısından çok önemli, tartışmaya açık bir konudur. Kurumların çağın gereklerine göre kendini yenilemesi, güncellemesi gerekmektedir. Bu kurumlar hangileri olmalıdır. Devletin çoğu kurumu için, bürokraside boğulan bir çok kurumu dahil edilebilir. Yapılacak olan güncelleme, yenilik hareketinde ana eksen Yerli ve milli duruş olmalıdır. Genelleme yapma açısından ülkemizdeki sorunlara bakarken çoğu zaman Amerika’ya, Avrupa’ya bakarız. Amerika 350 milyonluk nüfusuna karşın 3500 civarında üniversite barındırmaktadır. Ülkemizin 80 milyonluk nüfusuna karşılık 800 üniversite olsa diye düşünebiliriz.

Rekabet kaliteyi getirir

Ülkemizde 1980’li yıllara bakacak olursak üniversite sayısı yirmi civarındaydı. Şu an devletimizin, hükümetin her şehre bir üniversite, her şehre bir fakülte düşüncesi devlet politikası olarak uygulaması sonucu 193 üniversitemiz olmuştur. Dışarıdan başka ülkelerden gelen öğrenci kapasitesi ile öğrenci sayısı altı milyon civarındadır. Çok üniversite olmasını eleştirenler, bu kadar üniversiteye ne gerek var diyenler olacaktır. Onlara cevabımız “ Rekabet olmadan Kalite doğmaz, rekabet kaliteyi getirir.” Sayı düşük iken durum nasıldı. Üniversitelerimizde aynı soy isimle bir grup elit öğretim üyesi topluluğu vardı. Bir grup elit kesimin elinde bulunan piyasa, rekabete zaten gerek olmayan bu üniversitelerde en iyi öğrenciler okumak zorundaydı. Çok üniversite var diye eleştirenlere birde rekabet, kalite açısından bakmalarını öneririm. Ülkenin ihtiyacına göre fakültelerdeki öğrenci kontenjanı azaltılıp, artırılması ayrı bir inceleme konusu olarak karşımızda durmaktadır. Anahtar kelime “Bırakın çoğalsın üniversite sayısı rekabet olsun, kalite artsın”

Yerli ve Milli Duruşa sahip olmak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Boğaziçi üniversitesinde yaptığı konuşmada: “Dünyanın en iyi üniversitelerinden eğitim görmekle yerli ve milli duruşa sahip olmak, asla birbirinin zıttı değildir. Çünkü asıl mesele, fiziken nerede olduğunuzdan ziyade zihin olarak nerede durduğunuz meselesidir.”  Yerli ve milli duruşa sahip olmayı bu sözleri ile tarif etmektedir. İlkokul yıllarında Öğretmenimiz Japonların yurt dışında öğrenim gören gençlerinin ülkelerine dönerken, “ülkem için ne yaparım.” Sorgulamasını hep anlatırdı. Dünyanın en iyi üniversitelerinde okuyan Türk gençleri de yerli ve milli bir duruşa sahip olmakla çok şeyler kazanacaklarını unutmasınlar.

Çok seslilik

Üniversitelerde sınıfsal ve ideolojik yaklaşımla, topluma yabancı, kendi dar çevresine hapsolmuş kadrolardan oluşan üniversiteler değişimi ve gelişimi yakalayamadığından faydalı araştırma, bilimsel gelişmelere kapalı kalacaktır. Üniversitelerimizin ideolojik yaklaşımdan arınarak, çok seslilik ile yerli ve milli duruşa sahip, kendi devleti ve milletine faydalı olmak, bilimsel gelişmeler ortaya koymak amacı olmalıdır. Üniversitelerde çok seslilik faydalı mı? Sorusunun cevabı bu olsa gerektir.


Yeni kurulan üniversiteleri birde çok seslilik açısından düşünün. Yapılan o güzelim üniversiteler için  “yapmışlar ama içi boş dediklerine inanmayın” Eğitim bir süreçtir. Bu yapılan yatırımların meyvesini en az yirmi ya da otuz yıl sonra toplayacağımız bir yatırımdır. Her şehre bir üniversite, her şehre bir fakülte olan devlet, hükümet politikasını doğru buluyorum. Üniversite sayısı artmalı ancak üniversiteleri tek sesli yapılar olmaktan kurtarmalıdır. Üniversitelerde çok seslilik faydalıdır. Çok sesliliğin yanında yerli ve milli duruşa sahip olmak önemlidir. 
                   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »