NEDEN ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI YAPTIRMALIYIZ?

Yazar: Özlem Polat




Kara yollarına çıkan tüm motorlu taşıtların trafik kanununa göre yaptırmak zorunda olduğu, yaptırma yükümlülüğü sahibine ait olan sigortanın adı: zorunlu trafik sigortasıdır. Neden zorunlu trafik sigortası yaptırmalıyız? Bu sorunun cevabını arayacağız. Bu sigortanın amacı kaza durumunda sigorta sahibini ödeme yapmaktan kurtaran, yaptıranın lehine olan bir sistemdir.

Zorunlu olmasa, çoğu sürücü beklide sigorta yaptırmayacak, ama bir kaza durumunda faydasını gördüğü zaman iyi ki sigorta yaptırmışım diyen kazazadeleri de çok gördüm. Temelde amaç her yıl belirlenen limitler dahilinde, kaza durumunda karşı tarafın ve üçüncü kişilerin(hem araçlarının, hem de kişilerin bedenlerinde oluşacak) hasarın telafisine, zararı karşılamaya yöneliktir.

Zorunlu trafik sigortası sayesinde karayollarına çıkan her aracın sebep olabileceği, karşı tarafa vereceği hasarın karşılanması, araç sahiplerini, sürücüleri koruyan, teminat altına alması önemli olmaktadır. Kaza durumunda zorunlu trafik sigortası yaptırmış olanlar şahıs hasarı ve ölüm dahil, mahkeme giderleri, avukatlık ücretleri hatta kazaya uğrayan kişinin bu sebeple yoksun kaldığı gelir de dahil, hepsi tazminat tutarının kapsamı içindedir.  

Zorunlu trafik sigortası yaptırmayanlara nasıl bir işlem uygulanır? Sigorta yaptırmayanların araçları bağlanır. Trafik şube otoparkına çekilir. Trafiği çıkması için bir dizi işlem yaptırması gerekli, aynı zamanda masraflı olması, zaman kaybı ve yoruculuğu düşünüldüğünde bu konudaki tavsiyemiz sigortanızı zamanında yaptırın olacaktır. Bütün bu sıkıntılara ne gerek var ki, herhangi bir trafik kontrolünde, bir kaza olasılığı da göz önüne alınırsa ihmal etmeyiniz.


Zorunlu trafik sigortası yaptırarak hem kendinizi, hem de trafiğe çıkan diğer sürücüleri de güvence altına alın. Sigorta elbette güvence, lütfen trafik kurallarına uyalım. Uymayanları uyaralım. Akıl+önlem: emniyet kuralına göre kendi canımızı, ailemizi, başkalarının canlarını tehlikeye atmayalım. Can alan değil, kurtaran olalım.  
  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »