Kaza tespit tutanağına İtiraz edebilir miyiz?

  Yazar: Özlem Polat


Kaza tespit tutanağına İtiraz edebilir miyiz?

Ülkemizde her yıl trafiğe binlerce araba çıktığını düşünürsek, trafikteki yoğunluğu normal karşılamak gerekir. Bu kadar yoğun aracın olduğu yollarda kaza kaçınılmaz. Araç sahibi olan herkesin mutlaka bir trafik kazası hatırası vardır. Kaza yoğunluğundan dolayı trafik polisinin iş yükünün hafifletilmesi amacıyla 1 nisan 2008 tarihinden sonra kaza durumunda tarafların anlaşması esasına dayalı kaza tespit tutanağı kullanılmaya başlanmıştır. Anlaşma durumunda trafik polisinin gelmesine gerek yoktur. Kaza tespit tutanağına itiraz edebilir miyiz?

Aşağıda maddeler halinde belirteceğimiz bu durumlarda kaza tespit tutanağı tutulmaz.  Bu durumları bilmeyen sürücüler kaza tespit tutanağı tutalım diyebilirler. Ancak Kaza tespit tutanağı tutulmasına itiraz eder. Trafik polisi çağrılır.
. Kazaya karışan karşı taraftaki sürücünün ehliyeti yoksa,
. kaza yapan sürücünün araç kullanma yetkisi yoksa,
. kaza yapan sürücü alkollüyse,
. kaza yapan sürücünün akli dengesi yerinde olmadığından şüphe duyulursa,
. kaza durumunda resmi kuruluşlara ait malların zarar görme durumu varsa
. Kaza durumunda üçüncü şahısların malları hasar veya zarar görmüş ise
. Kaza durumunda taraflardan her hangi birinin zorunlu trafik sigortası yoksa,
. Kazada ölümlü veya yaralamalı bir durum var ise bu durumlar neticesinde mutlaka trafik polisi gelir. 

Bu saydığımız istisnai durumlar dışında kaza tespit tutanağı krokilendirilerek hemen altına kazanın oluş şekli rapor olarak yazılır. Kaza tespit tutanağı trafik polisinin verdiği rapor niteliğindedir. Ama sürücülerin tutanağı imzalaması gereklidir. Kaza tespit tutanağı ile beraber sigorta şirketine verilecek belgeler

.Araçların zorunlu trafik sigorta poliçelerinin,

. Sürücülerin ehliyetlerinin,

. Araç ruhsatlarının, fotokopileri ve ödeme için banka hesap numarası veya iban no su verilir. 

Kaza tespit  tutağı ve bu belgeler kaza oluş tarihinden itibaren beş iş gününde kaza ihbarı yapılır ve belgelerin ulaşımı sağlanır. Belgeler hazırlandığı halde beş iş gününde müracaat yapılmazsa hak kaybına sebep olur.


 Sigorta şirketleri için kaza tespit tutanağının önemi, tutanak baz alınarak anlaşma sağlanır. Tarafların anlaşması için kanuni olarak belirlenen sınır 3 iş günüdür.3  iş günü içinde anlaşma sağlanamazsa, ilgili dosya tutanak değerlendirme komisyonuna gönderilir. Komisyon dosyayı aldıktan sonra 3 iş gününde sonuçlandırılır.

Aslında kaza tespit tutanağının doldurulabilmesi için öncelikle tarafların anlaşması esastır. Ya da taraflar krokiyi çizip kazanın oluş şekli çizilip herkes raporunu kendine göre anlatır. Kusur derecelerini zaten sigorta şirketleri tarafından belirlenecektir. Önemli olan sürücülerin adil olup ne olduysa, olanı rapora yani kaza tespit tutanağına yansıtmasıdır. Kazasız günler dilerim. Sağlıcakla kalın.  
       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »