Virüsler, Solucan ve Truva Atı Nedir?

Yazar: İbrahim Öztürk



Virüsler, Solucan ve Truva Atı Nedir?

Virüsler dediğimiz zaman ilk aklımıza gelenler solucanlar(worm) ve Truva atları (trojen) gelmektedir. Gerçi gün olmuyor ki yeni virüsler çıkmakta, internet ortamında 200 binden fazla virüsler dolaşımda, biz bu makalemizde solucanlar ve Truva atını inceleyerek aralarındaki farkları karşılaştıracağız. Virüslerin kötü amaçlı, zararlı yazılımlar olduğunu ve internet ortamında bilgisayar kullanıcılarına değişik şekil ve link şeklinde, güncelleme adı altında sisteminize girmektedir. Bilgisayar kullanıcılarının yetersiz bilgiye sahip olması nedeniyle, bir yazılımın yanında yazılımın bir parçası gibi ek dosya olarak gizlenerek bulaşırlar.

Virüsleri etki alanına göre ayırırsak dört grupta inceleyebiliriz

.    Dosya sistemi virüsleri: Sistemde dosya içerisinde bulunan, kendini gizleyen virüs çeşididir.

.    Ön yükleme bölümü virüsleri: Boot sector virüsleride dediğimiz bu çeşit, işletim sisteminin adından da belli olduğu gibi önyükleme dosyalarına sızmış, bilgisayarın açılımıyla beraber faaliyete başlayan virüslerdir.

.     Makro yazılım virüsleri: MS Office benzeri yazılımlarla gelen, bu yazılımlar içinde gizlenen virüslerdir.

.    Komut dosyası virüsleri: (script host) internetten bulaşan ama, sayfada kaynak kodu dosyaları içinde gizlenebilen virüslerdir.

Virüslerin etkileri farklılıklar taşımakta, bilgisayarların çalışmasını, kullanıcıyı rahatsız etmesi, sistemi çökertmesi gibi hasarlarla karşılaşılmaktadır. Bilişim tarihinde bilgisayarları çökerten kayıtlara geçen Çernobil virüsü bulunmaktadır.

Solucanlar

Solucanlar yani Worm virüsünün bilgisayarlara genellikle e posta, porno siteleri, kaynağı belirsiz programlar, korsan oyun dvd ve cd lerden  bulaşır.Solucan zararlı yazılımını yazanlar, kendisini bir bilgisayardan diğerine kopyalayabilecek şekilde tasarlamışlar. Ve bunu dışarıdan etkiye gerek kalmadan otomatik yaparlar. İlk yaptıkları dosya ve bilgi ileten özellikleri ele geçirirler. Sisteme bir kez girdikten sonra yayılmaları kolaydır. Ağı kullanarak başka bilgisayarlara ulaştırmaya çalışıp, çoğalmaya çalışırken ağların kilitlenmesi, web kaynaklarına erişim hızının düşmesine sebep olur. Amaç yazılımı gönderenin bilgisayarın denetimini uzaktan ele geçirmek isteği yatmaktadır. Geçmişte (Worm) solucanlara örnek olarak sasser ve blasteri örnek olarak gösterilebiliriz.  
   
Truva Atları

Truva atı (trojan), virüsü faydalı bir program olarak görünürler. Temelde iki dosya bulundurur. Birinci dosyayı bilgisayar kullanıcısı faydalı diye çalıştırdığı anda bilgisayarın bir portu açılır, zararlı yazılımı yazan hackerin bilgisayara ulaşmasını sağlar. Hacker ikinci dosyayı çalıştırarak kullanıcının bilgisayardaki kişisel bilgileri( şifre, kredi kartı bilgileri, önemli doküman, önemli bilgi projeler) alma amaçlı olduğundan, ayrıca trojanlar sistemde bilinmeyen açık kapı bıraktıklarından, hackerlerin bilgisayara kolayca başka kötü amaçlı yazılımlar gönderebilmektedir. Truva atları görüldüğü gibi solucanlardan daha fazla zarar vermektedir.

Virüsler,Solucan ve Truva Atları Arasındaki Farklar:

. Bilgisayara hangi program ile girmişse önce o programın çalışması gerekir. O program çalışmazsa Truva atı aktif olmaz.

. Truva atı direk girdikleri bilgisayarda delikler açarak bu zararlı yazılımı gönderene bilgisayara müdahale etme imkanı verir. Başka zararlı yazılım gönderme imkanı sağlar.

. Solucanlar ise bilgisayara e- posta ya da başka yolla girdiğinde, kendisini çoğaltmaya, çoğalmaya ve yeni kullanıcılara ulaşmaya çalışacaktır. Yeni kullanıcılara ulaşmaya çalışırken bulunduğu ağların kilitlenmesine, erişim hızının düşmesini amaçlar.

    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »