Sağlığınıza Yatırım Yapın

  Yazar: Yıldız Eryıldız



Bir yılı daha bitirdik. Ömrümüzden bir sene daha geçerken yeni yıl mesajlarımızdaki temennilerden biriside sağlıklı olmaktır. Genelde temennide kalır, iş hayatından dolayı, başka meşgaleler  sağlık konusunu hep ötelememize neden olmuştur. Peygamber efendimizin buyurdukları gibi her konu için geçerli olan hadis-i şeriflerini hatırlatmakta fayda görüyoruz:” Yarın yaparım diyen, helak oldu, ziyan etti”Sağlığımız elden gitmeden, iş işten geçmeden sağlığınıza yatırım yapın.

Genel sağlık taraması, olabilecek her hangi bir sağlık probleminin erken teşhisi, sağlıklı kişilerinde yaptırdığı bu sağlık taramasına Check-up diyoruz. Yani öncelikle Check-up yaptırın.Sağlıkla ilgili bir probleminiz varsa, erken teşhisin önemini unutmayın. Ailenizde şeker hastalığı, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı gibi rahatsızlıklar var ise onların mutlaka yapmaları gereken bir işlemdir.Yaptıracağınız Check-up sonrası yapmanız gerekenler, yedi adımda sağlığınızı koruyun. Sağlığınıza yatırım yapın.

Güne sporla başlayın

İmkanınız var ise güne sporla başlayın. Sporun insana mutluluk verdiğini, salgıladığı endorfin, dopamin, hormonuyla  öncelikle moral motivasyonu en üst seviyede olarak güne başlanır. Yapacağınız egzersizlerle kalori yakımı, kanın hareket etmesi, vücuttaki toksinlerin atılması bize sağlık olarak geri dönecektir. Sabah spor yapma imkanınız yok ise mutlaka on bin adım atın. Motivasyon için adım sayar kullanın.

Uyku düzenine dikkat edin, kaliteli uyuyun.

Kaliteli ve düzenli uyku, günlük yetişkin bir insanın mutlaka 6 ila 8 saat uyku uyuması gerekir. Düzenli uykunun yaşlanmayı geciktirdiği, genç kalmamızı sağladığını, kanserden koruduğunu belirtmek gerekiyor. Gece uyurken salgılanan kollajen’in cildimize iyi geldiğini, bu yüzden düzenli ve kaliteli uyku önem arz etmektedir.

Dengeli beslenmeye dikkat edin.

Tek tip beslenme yerine mevsimine uygun sebze, meyve, balık, et, süt ve süt ürünleri olarak dengeli bir beslenmeyi seçin. Tüketeceğiniz besin yelpazesini geniş tutun. Kilonuz fazla ise gerekiyorsa bir diyetisyen veya doktor kontrolünde diyet yapın. Çocuk sahibi olamayanların bir sebebi, aşırı kilolar olabilir.

Vücudunuzu susuz bırakmayın 
  
Vücudunuzu susuz bırakmayın. Susamasanız bile günlük içmeniz gereken 6-8 bardak suyu mutlaka tüketmelisiniz. İnsan vücudunun 4’te 3’ü sudur. Aynı şey beynimiz içinde geçerlidir. Beynimiz için, sağlığımız için suyun önemi çok fazladır.

Günlük hayatınızda hobiniz olsun

Araştırmalar göstermiştir ki iş hayatında başarılı olanların çoğunun bir hobisi var. Hobiniz yoksa uğraşacağınız bir hobiniz olsun. Gerekirse bir kursa giderek el becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Dil öğrenme, resim, dikiş, örgü, pilates, bir uzak doğu sporu hobiniz olabilir.

Sosyal medya bağımlısı olmayın.

Bilgisayar, tablet, telefon, teknolojik cihazların aşırı kullanımı arkadaşlık ilişkilerini, sanal ortam ve  sosyal medyanın fazla kullanımı insan başarısını etkileyecektir. Bu bağımlılığın çocukların bile okul başarısını etkilediğini düşünürsek sosyal medyayı az kullanın. Teknolojinin kölesi olmayın. Sosyal medyanın insan psikolojisini olumsuz etkilediğini, moral ve motivasyonu düşürdüğünü belirten uzmanlar, yaşama sevincinizi kaybetmemek için sosyal medyayı az kullanmayı öneriyorlar. Gerçek hayatta sosyalleşmeyi, arkadaşlarınızla vakit geçirmenin, kurulan güçlü sosyal bağların hafızayı güçlendirdiği gözlemlenmiştir.  

Aşının koruyucu özelliğini unutmayın.

Aşı deyip geçmeyin, aşının bazı kanser türlerine karşı koruma sağladığını bilin. Her yıl kış girmeden grip aşısı yaptırın. Özellikle hamileliği olanlar, hastalığı sebebiyle yüksek risk grubuna girenler ve onlarla beraber yaşayanlar, sağlık çalışanları aşı yaptırmalıdır. Aşının size bağışıklık ve koruma sağladığını unutmayın.

İnsanlar günlük hayatın rutinine kendini kaptırarak sağlık konusunda hassas davranmazlar.  Sağlıkları ile ilgili durumları ötelemek en kolay yaptıkları bir iştir. Ancak yaşlanınca da kaybettikleri sağlıklarını kazanmak için para harcamaya başlarlar. Ama nafile iş işten geçmiştir. Sizde geç kalmayın, tavsiyemize kulak verin: sağlığınıza yatırım yapın.        



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »